Гібридні форми зайнятості та їх ефективність у сфері HoReCa
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.7.2.2024.335187Ключові слова:
гібридні форми зайнятості, HoReCa, ефективність, ринок праці, адаптація, гнучкість робочих графіків, мотивація працівників, стабільність бізнесуАнотація
Актуальність теми дослідження полягає у значному зростанні популярності гібридних форм зайнятості в умовах глобальних змін на ринку праці, зокрема у сфері HoReCa, де бізнеси стикаються з необхідністю адаптації до нових економічних реалій та вимог споживачів. Гібридні форми зайнятості забезпечують оптимізацію робочого процесу та сприяють підвищенню ефективності роботи закладів громадського харчування. Метою дослідження є вивчення впливу гібридних форм зайнятості на кадровий потенціал і продуктивність праці у HoReCa, а також визначення переваг та недоліків таких форм працевлаштування в умовах сучасного ринку. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс методів, включаючи аналіз статистичних даних, порівняльний метод та методи моделювання. Результати дослідження свідчать, що впровадження гібридних форм зайнятості у сфері HoReCa дозволяє знижувати плинність кадрів, підвищувати гнучкість робочих графіків і поліпшувати загальну продуктивність праці, водночас даючи працівникам можливість поєднувати роботу та особисте життя. Висновки дослідження підтверджують, що гібридні форми зайнятості є важливим інструментом для оптимізації кадрових ресурсів у готельно-ресторанному бізнесі, однак потребують глибшого вивчення впливу на мотивацію працівників, а також на довгострокову стабільність і розвиток бізнесу. Перспективи подальших досліджень включають аналіз досвіду застосування гібридних форм зайнятості в інших секторах економіки і розгляд їх можливостей у контексті цифровізації та автоматизації.
Посилання
Boichuk, N. S. (2012). Nestandartni formy zainiatosti v systemi transformatsii sotsialno-trudovykh vidnosyn [Non-standard forms of employment in the system of transformation of social and labor relations]. Formuvannia rynkovoi ekonomiky, 1, 139–147 [in Ukrainian].
Buschoff, K. S. (2019). The ‘new’ self-employed and hybrid forms of employment: challenges for social policies in Europe. In W. Conen & J. Schippers (Eds.), Self-employment as precarious work: A European perspective (pp. 238–259). Edward Elgar Publishing. https://doi.org/10.4337/9781788115032.00021 [in English].
Hryn, D. V., Yaroshenko, O. M., Tykhonovych, O. Y., Hryhorenko, D. A., & Pavlichenko, V. (2024). Legal regulation of hybrid work models and their impact on work-life balance: A case study of Ukraine. Comparative Southeast European Studies, 72(4), 419–435. https://doi.org/10.1515/soeu-2024-0030 [in English].
Iliash, O. I., & Hrynkevych, S. S. (2010). Ekonomika pratsi ta sotsialno-trudovi vidnosyny [Labor economics and social and labor relations]. Znannia [in Ukrainian].
IT-trendy u sferi HoReCa v 2024 rotsi [IT trends in the HoReCa sector in 2024]. (2024, November 28). QB Tools. https://qbtools.com.ua/blog/it-trendi-u-sferi-horeca-v-2024-roci [in Ukrainian].
Labour shortage, high salary expectations, and mobilisation: key trends in the labour market in 2024. (2024, November 21). European Business Association. https://eba.com.ua/en/defitsyt-kadriv-vysoki-zarplatni-ochikuvannya-ta-mobilizatsiya-klyuchovi-tendentsiyi-rynku-pratsi-u-2024-rotsi/ [in English].
Lupashko, A. (2024, August 28). Kadrovyi holod u sferi HoReCa: do choho my ydemo i yak tse vyrishyty [Personnel famine in the HoReCa sector: Where are we heading and how to solve it]. Ekonomichna pravda. https://epravda.com.ua/columns/2024/08/28/718596/ [in Ukrainian].
Matviienko, D. V. (2022). Nestandartni formy zainiatosti na rynku pratsi [Bachelor's thesis, Konotop Institute of Sumy State University]. Electronic Sumy State University Institutional Repository. https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/123456789/89030/1/Matvienko_bac_rob.pdf [in Ukrainian].
Savchuk, S. (2019). Vynyknennia ta stanovlennia nestandartnykh form zainiatosti v Ukraini [The rise and the making of non-standard forms of work in Ukraine]. Public Law, 4(36), 81–89 [in Ukrainian].
Shtunder, I. O. (2024). Innovatsiini formy zainiatosti naselennia v umovakh tsyfrovizatsii ekonomiky [Innovative forms of employment of the population in the conditions of digitalization of the economy]. In Innovatsiini idei v ekonomichnii nautsi: poshuky vyrishennia suchasnykh problem [Innovative ideas in economic science: Search for solutions to modern problems] [Conference proceedings] (pp. 137–139). National University of Kyiv-Mohyla Academy [in Ukrainian].
Susko, V. (2021, July 27). The hybrid work model across industries: key differences and takeaways. Minim. Retrieved January 9, 2025, from https://www.minim.com/blog/the-hybrid-work-model-across-industries-key-differences-and-takeaways [in English].
Tsikava statystyka serpnia 2024 roku – pokaznyky diialnosti hoteliv [Interesting statistics for August 2024 – hotel performance indicators]. (2024, September 16). HoReCa Ukraina. https://horeca-ukraine.com/cikava-statistika-serpnja-2024-roku-pokazniki-dijalnosti-goteliv/ [in Ukrainian].
Umanets, T. V., & Shatalova, L. S. (2022). Formuvannia novykh form nestandartnoi zainiatosti naselennia v umovakh tsyfrovizatsii [Formation of new forms of non-standard employment of the population in the context of digitalization]. Scientific Collection "InterConf+", 27(133), 32–46. https://doi.org/10.51582/interconf.19-20.11.2022.003 [in Ukrainian].
Williams, C. (2024, February 7). Hospitality at a crossroads: Is a remote work model essential to retain talent? HVS. https://bit.ly/3ToQCqZ [in English].
Yak zaklady hromadskoho kharchuvannia adaptuiutsia do zmin na rynku HoReCa [How catering establishments adapt to changes in the HoReCa market]. (2024, September 25). Pro- Consulting. https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/kak-zavedeniya-obshepita-adaptiruyutsya-k-izmeneniyam-na-rynke-horeca [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.