Інноваційний спосіб підготовки бутильованої води для закладів індустрії гостинності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.2.2023.291707

Ключові слова:

вода, водопідготовка, інновації, мінеральний склад, кліноптилоліт, зворотний осмос, заклади індустрії гостинності

Анотація

Актуальність дослідження зумовлена тим, що однією з головних проблем розвитку суспільства є необхідність забезпечення споживачів якісною питною водою. Дослідження стану довкілля свідчать, що постачання населення якісною питною водою погіршуватиметься, а підбір інноваційних способів підготовки є актуальним завданням. Заклади індустрії гостинності повинні використовувати питну воду високої якості як безпосередньо для споживання, так і як складову харчових страв. Останнім часом в Україні стрімко розвивається ринок бутильованої питної води, що є перспективним вирішенням проблеми постачання споживачів якісною водою.

Мета дослідження. Метою дослідження є розроблення перспективного способу підготовки бутильованої води для закладів індустрії гостинності.

Методи дослідження. В роботі були використані стандартні органолептичні та фізико-хімічні методи дослідження.

Результати. У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з удосконалення технології водопідготовки у виробництві бутильованих вод. Наведено результати теоретичних розвідок встановлення перспективності проведення досліджень із метою зміни показників води із різних джерел для задоволення вимог споживачів та забезпечення відповідності її складу до потреб організму людини. Проаналізовано зміну показників води та доцільність використання кліноптилоліту на стадії механічної підготовки води. Наведено результати досліджень зміни вмісту солей, електропровідності та реакції середовища залежно від тиску та витрат води. Використання рециркуляту у визначених кількостях за рекомендованого тиску дозволяє отримати пермеат із заданим складом іонів солей. Їх вміст у воді із використанням 25 % рециркуляту забезпечує підтримання тиску в системі та дозволяє зменшити кількість отриманого концентрату. У статті наведено технологічні параметри проведення процесу водоготування та перспективи використання установок зворотного осмосу для виробництва бутильованої води.

Висновки та обговорення. Отримані результати щодо використання кліноптилоліту та установок зворотного осмосу у водопідготовці із застосуванням рециркуляту дозволяють одержати бутильовані води визначеного мінерального складу відповідно до вимог споживачів та закладів індустрії гостинності.

Біографії авторів

Олексій Федосов, ТОВ «Росяна»

Директор

Ольга Дулька, Національний університет харчових технологій

Кандидатка технічних наук

Віталій Прибильський, Національний університет харчових технологій

Доктор технічних наук

Олена Шидловська, Національний університет харчових технологій

Кандидатка технічних наук

Тетяна Іщенко, Національний університет харчових технологій

Кандидатка технічних наук

Ірина Карсим, ТОВ «Росяна»

Головна технологиня

Посилання

Adel, M., Nada, T., Amin, S., Anwar, T., & Mohamed, A. A. (2022). Characterization of fouling for a full-scale seawater reverse osmosis plant on the Mediterranean sea: membrane autopsy and chemical cleaning efficiency. Groundwater for Sustainable Development, 16, Article 100704. https://doi.org/10.1016/j.gsd.2021.100704 [in English].

Agnihotri, B., Sharma, A., & Gupta, A. B. (2020). Characterization and analysis of inorganic foulants in RO membranes for groundwater treatment. Desalination, 491, Article 114567. https://doi.org/10.1016/j.desal.2020.114567 [in English].

Aliyu, U. M., Rathilal, S., & Isa, Y. M. (2018). Membrane desalination technologies in water treatment: A review. Water Practice and Technology, 13(4), 738–752. https://doi.org/10.2166/wpt.2018.084 [in English].

Ding, M., Ghoufi, А., & Szymczyk, А. (2014). Molecular simulations of polyamide reverse osmosis membranes. Desalination, 343, 48–53. https://doi.org/10.1016/j.desal.2013.09.024 [in English].

Driker, Yu. D., Mitchenko, T. Ye., & Maletskyi, Z. V. (2020). Otsinka ta prohnozuvannia yakosti artezianskoi vody z vykorystanniam suchasnykh metodiv statystychnoi obrobky danykh [Assessment and forecasting of artesian water quality using modern methods of statistical data processing]. Water and Water Purification Technologies. Scientific and Technical News, 27(2), 59–74. https://doi.org/10.20535/2218-93002722020212496 [in Ukrainian].

Dulka, О. S., Prybylskyi, V. L., Fedosov, О. L., Oliinyk, S. I., Kuts, A. M., Sharan, L. O., Koretska, I. L., & Tiurikova, I. S. (2023). Innovative water preparation technology for production of kombucha fermented beverage. Journal of Chemistry and Technologies, 31(1), 82–91. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v31i1.240014 [in English].

Dulka, О., Prybylskyi, V., Oliinyk, S., Kuts, A., & Kovalenko, O. (2019). The improvement of the water treatment technology for the kvass production. Food Science and Technology, 13(2), 111–117 [in English].

Fedosov, O., Karsym, I., Dulka, O., & Prybylskyi, V. (2023, April 3–7). Faktory innovatsiinoho rozvytku rynku butylovanoi vody dlia pidpryiemstva TOV "Rosiana". In Naukovi zdobutky molodi – vyrishenniu problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti [Youth scientific achievements to the 21st century nutrition problem solution] [Conference proceedings] (Pt. 1, p. 222). National University of Food Technologies [in Ukrainian].

Goh, P. S., Lau, W. J., Othman, M. H. D., & Ismail, A. F. (2018). Membrane fouling in desalination and its mitigation strategies. Desalination, 425, 130–155. https://doi.org/10.1016/j.desal.2017.10.018 [in English].

Hailemariam, R. H., Woo, Y. C., Damtie, M. M., Kim, B. C., Park, K.-D., & Choi, J.- S. (2020). Reverse osmosis membrane fabrication and modification technologies and future trends: A review. Advances in Colloid and Interface Science, 276, Article 102100. https://doi.org/10.1016/j.cis.2019.102100 [in English].

Kravchenko, M. V., & Zahrai, Ya. M. (2012). Novi pohliady i obgruntuvannia pidhotovky pytnoi vody – yak osnova ekobezpeky zhyttiediialnosti i zdorovia liudyny [New views and rationale for the preparation of drinking water – as a basis for eco-safety of life and human health]. Environmental Safety and Natural Resources, 9, 5–18 [in Ukrainian].

Piyadasa, С., Ridgway, H. F., Yeager, T. R., Stewart, M. B., Pelekani, C., Gray, S. R., & Orbell, J. D. (2017). The application of electromagnetic fields to the control of the scaling and biofouling of reverse osmosis membranes – A review. Desalination, 418, 19–34. https://doi.org/10.1016/j.desal.2017.05.017 [in English].

Prokopov, V. O., Kuzminets, O. M., & Sobol, V. A. (2008). Hihiienichna otsinka tsentralizovanoho hospodarsko-pytnoho vodopostachannia Ukrainy [Hygienic assessment of centralized domestic drinking water supply in Ukraine]. Environment & Health, 4(47), 14–18 [in Ukrainian].

Rosborg, I. (Ed.). (2015). Drinking Water Minerals and Mineral Balance. Springer Cham [in English].

She, Q., Wang, R., Fane, A. G., & Tang, C. Y. (2016). Membrane fouling in osmotically driven membrane processes: A review. Journal of Membrane Science, 499, 201–233. https://doi.org/10.1016/j.memsci.2015.10.040 [in English].

Vairavamoorthy, K., Gorantiwar, S. D., & Pathirana, A. (2008). Managing urban water supplies in developing countries – Climate change and water scarcity scenarios. Physics and Chemistry of the Earth, 33(5), 330–339. https://doi.org/10.1016/j.pce.2008.02.008 [in English].

Yusuf, А., Sodiq, А., Giwa, А., Eke, J., Pikuda, О., De Luca, G., Di Salvo, J. L., & Chakraborty, S. (2020). A review of emerging trends in membrane science and technology for sustainable water treatment. Journal of Cleaner Production, 266, Article 121867. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.121867 [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Федосов, О., Дулька, О., Прибильський, В., Шидловська, О., Іщенко, Т., & Карсим, І. (2023). Інноваційний спосіб підготовки бутильованої води для закладів індустрії гостинності. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 6(2), 232–246. https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.2.2023.291707

Номер

Розділ

ІННОВАЦІЙНІ ХАРЧОВІ ТА РЕСТОРАННІ ТЕХНОЛОГІЇ