Особливості розвитку індустрії гостинності в Україні
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.2.2023.291701Ключові слова:
індустрія гостинності, готельно-ресторанне господарство, підприємства тимчасового розміщення і організації харчуванняАнотація
Актуальність. Індустрія гостинності відіграє значну роль у вирішенні завдань виведення національної економіки із кризи, сприяючи її структурній перебудові, що на сьогодні дуже важливо для України. Незважаючи на величезний рекреаційний потенціал країни, український ринок готельно-ресторанних послуг за економічною ефективністю істотно нижче світового ринку індустрії гостинності. Основними проблемами розвитку індустрії гостинності є недостатні обсяги інвестування в оновлення і будівництво нових закладів, неналежним чином розвинутий ринок надання послуг гостинності, недосконала інфраструктура, технологічна відсталість галузі, низька платоспроможність населення, використання екологічно небезпечної сировини. Невипадково вдосконалення сучасної інфраструктури та впровадження новітніх технологій у сфері гостинності визнано одним із пріоритетних напрямків розвитку національної економіки. Введення воєнного стану негативно вплинуло на діяльність закладів готельного та ресторанного бізнесу в Україні. Все це обумовлює безперечну актуальність досліджень основних тенденцій і проблем розвитку індустрії гостинності України в умовах сучасності.
Мета і методи. Мета статті – аналіз сучасного стану та особливості розвитку індустрії гостинності України. При проведенні дослідження використовувались загальнонаукові методи: порівняння, узагальнення, аналізу, синтезу та систематизації, індукції та дедукції, таблично-графічний, а також наукові і теоретичні розробки вітчизняних та зарубіжних вчених, інформаційні матеріали статистичних і довідкових видань.
Результати дослідження. У статті проаналізовано сучасний стан індустрії гостинності України. Розкрито практичні аспекти функціонування готельного та ресторанного бізнесу. Встановлено, що військова агресія ворога негативно впливає на динаміку розвитку та функціонування готельних і ресторанних підприємств. Значна їх кількість функціонують або частково перепрофілювались. Проаналізовано динаміку підприємств тимчасового розміщення й організації харчування як основного критерію розвитку готельних і ресторанних послуг. Встановлено, що значне зменшення підприємств та зниження кількості задіяних працівників сфери індустрії гостинності припадає на 2021 рік. Зазначено, що індекс споживчих цін у 2022 році значно зріс через збільшення виробничих витрат готельного та ресторанного бізнесу зі 103,7 до 122,5 %. У 2022 році ріст ІСЦ становив у січні 100,9 %, а у грудні 103,7 %. Отже, основними причинами збільшення ІСЦ є стрімке зростання курсу долара і споживчих цін, а також знецінення української валюти. Охарактеризовано фінансову діяльність підприємств готельного та ресторанного бізнесу. У 2020 році підприємства тимчасового розміщення і організації харчування зазнали збитку 6500 млн грн. Проте у 2021 році спостерігаємо незначне збільшення прибутку – 7003 млн грн. Рентабельність діяльності підприємств у 2021 році становила 9 %. Це свідчить про адаптацію індустрії гостинності як перспективного напрямку.
Висновки та обговорення. Отже, у ході дослідження встановлено, що індустрія гостинності сьогодні перебуває у несприятливих умовах, зумовлених військовою агресією, що негативно впливає на динаміку розвитку готельного та ресторанного бізнесу. У 2021 році, порівнюючи із 2020 роком, відбулось незначне покращення фінансового результату господарювання, відповідно збільшення прибутку та рентабельності діяльності підприємств тимчасового розміщення і організації харчування. Проте з метою ефективного розвитку та функціонування індустрії гостинності, попри нестабільність економічної та геополітичної ситуації в Україні, у державі запроваджуються програми і проєкти підтримки готельного та ресторанного бізнесу за сприяння міжнародних організацій.
Посилання
Halasiuk, S. S., & Shykina, O. V. (2015). Orhanizatsiino-ekonomichni zasady funktsionuvannia malykh hoteliv [Organizational and economic principles of functioning of small hotels] [Monograph]. Atlant [in Ukrainian].
Hromyk, O. M. (2021). Vplyv COVID-19 na osoblyvosti funktsionuvannia hoteliv [The impact of COVID-19 on the peculiarities of hotel operations]. In Upravlinnia rozvytkom turyzmu ta hotelno-restorannoho biznesu v tsyrkuliarnii ekonomitsi [Management of tourism development, hotel and restaurant business in a circular economy] [Conference proceedings] (pp. 108–113). Lutsk National Technical University [in Ukrainian].
Hromyk, O. M. (2022a, April 14–15). Konkurentnospromozhnist hotelnykh pidpryiemstv v suchasnykh rynkovykh umovakh [Competitiveness of hotel enterprises in modern market conditions]. In Hostynnist, servis, turyzm: dosvid, problemy, innovatsii [Hospitality, service, tourism: experience, problems, innovations] [Conference proceedings] (pp. 256–258). KNUCA Publishing Centre [in Ukrainian].
Hromyk, O. M. (2022b). Analiz suchasnoho stanu kavovoi industrii v Ukraini [Current tendencies analysis of coffee industry in Ukraine]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 5(2), 250–266. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270105 [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine. (n.d.). Zovnishnia torhivlia okremymy vydamy tovariv za krainamy svitu [Foreign trade of certain types of goods by countries of the world]. Retrieved July 10, 2023, from https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2022/zd/e_iovt/arh_iovt2022.htm [in Ukrainian].
Dyshkantiuk, O. V. (2015). Teoretychni osnovy funktsionuvannia industrii hostynnosti [Theoretical basis of hospitality industry functioning]. Economics: Time Realities, 6(22), 96–101 [in Ukrainian].
Zhadan, T. A., Zhadan, Yu. V., & Sokolova, Ye. B. (2022). Suchasni tendentsii ta osnovni problemy rozvytku pidpryiemstv hotelnoho hospodarstva v Ukraini [Current trends and main problems of the development of hospitality enterprises in Ukraine]. Journal of Uman National University of Horticulture, 101(2), 234–246. http://dx.doi.org/10.32782/2415-8240-2022-101-2-234-246 [in Ukrainian].
Zaitseva, V. M. (Ed). (2017). Industriia hostynnosti v Ukraini: stan i tendentsii rozvytku [The hospitality industry in Ukraine: state and development trends] [Monograph]. Prosvita [in Ukrainian].
Kondratenko, N. O., & Obolentseva, L. V. (2019). Analiz suchasnoho stanu ta tendentsii rozvytku hotelnoho biznesu v rehionakh Ukrainy [Analysis of the current state of and trends in the development of the hotel industry in regions of Ukraine]. The Problems of Economy, 4(42), 72–80 [in Ukrainian].
Lupashko, A. (2022, September 28). U yakii sytuatsii opynyvsia hotelnyi biznes pid chas viiny [What was the situation of the hotel business during the war]. Ekonomichna pravda. https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/28/691984/ [in Ukrainian].
Liakhova, T. M., & Kulinka, Yu. S. (2021, April 21–22). Do analizu poniattia "hostynnist" [To the analysis of the concept of "hospitality"]. In Nauka III tysiacholittia: poshuky, problemy, perspektyvy rozvytku [Science of the 3rd millennium: searches, problems, prospects of development] [Conference proceedings] (pp. 185–188). Berdyansk State Pedagogical University [in Ukrainian].
Nezdoiminov, S. H., & Kniazhkovska, H. O. (2020). Zakhody zabezpechennia efektyvnosti hospodarskoi diialnosti hotelnoho pidpryiemstva [Measures to ensure the efficiency of the economic activity of the hotel enterprise]. Market Infrastructure, 41, 117–122 [in Ukrainian].
Ohinok, S. V., & Dyka, B. M. (2021). Osoblyvosti orhanizatsii hotelnoho biznesu na umovakh franchaizynhu [Features of hotel business organization on the franchising conditions]. Social Economics, 61, 114–122 [in Ukrainian].
Ostapenko, Ya. O., Paranytsia, N. V., & Makarenko, O. Ya. (2020). Statystychnyi analiz I tendentsii rozvytku hotelnoho hospodarstva v Ukraini [Statistical analysis and trends of hotel economy development in Ukraine]. Pryazovskyi Economic Herald, 1(18), 311–316. https://doi.org/10.32840/2522-4263/2020-1-54 [in Ukrainian].
Pandiak, I. H. (2016). Fenomen industrii hostynnosti: definitsiia poniattia, osnovni pidkhody, struktura [Phenomenon of hospitality industry: definition concept, basic approaches, structure]. Visnyk of the Lviv University. Series Geography, 50, 277–285 [in Ukrainian].
Povorozniuk, I. M. (2022). Upravlinnia yakistiu posluh na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti pid chas kryzy [Service quality management of enterprises in the hospitality industry during a crisis]. Economy and Society, 42. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-42-48 [in Ukrainian].
Samodai, V. P., Rybalchenko, S., & Oryshchenko, Ye. (2022). Antykryzove upravlinnia hotelnym pidpryiemstvom v umovakh viiny [Anti-crisis management of hotel enterprises in the conditions of war]. Economy and Society, 44. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-35
Ukrainska akademiia zovnishnoi torhivli. (2004, July 1). Zaklady restorannoho hospodarstva: klasyfikatsiia [Restaurant establishments: classification] (DSTU 4281:2004). Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].
Khovrak, I. (2020). Upravlinnia stalym rozvytkom zakladiv hotelnoho biznesu: statystychnyi ta ekonometrychnyi analiz [ Actual problems of the hotel and restaurant business development]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 3(2), 286–298. https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.2.2020.219714 [in Ukrainian].
Yatsenko, M. S., & Kovtunenko D. Yu. (2018). Teoretyko-praktychni problemy vyznachennia sutnosti poniat "industriia hostynnosti" ta "industriia turyzmu" [Theoretical-practical problems of definition of concepts "hospitality industry" and "tourism industry"]. Economics: Time Realities, 1(35), 52-60. https://economics.net.ua/files/archive/2018/No1/52.pdf [in Ukrainian].
Hromyk, O. (2022). The condition assessment of hotel business developmentin Ukraine. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 5(1), 52–62. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.1.2022.260873 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Оксана Громик, Ксенія Приходько
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.