Аналіз сучасного стану кавової індустрії в Україні
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270105Ключові слова:
кавова індустрія, кафе, кав’ярня, ресторанне господарство, кавовий бізнес, ринок України, експорт та імпорт кавиАнотація
Актуальність. Популярність кавової індустрії висока, цей бізнес активно розвивається і в Україні. Кав’ярня – це заклад, де завжди на першому місці висока якість продукту й розвиток самої культури споживання кави. Важливою складовою є і комерційна діяльність, на якій будується кавова індустрія. Це показник правильної культури: все частіше українці віддавали перевагу каві в кафе або ресторані чи на виніс замість домашньої або офісної. Проте пандемія COVID-19 та повномасштабна російсько-українська війна вплинули на зниження відвідування українцями кав’ярень, кафе, ресторанів та інших закладів ресторанного господарства. Основна частка споживання кави – це імпортований продукт. Українське виробництво формується виробниками, які імпортують кавові зерна як сировинний продукт, а в Україні обсмажують, фасують, упаковують, виробляють продукт без кофеїну та продають під своєю торговою маркою. Найгостріша конкуренція характерна в низькому сегменті кавових напоїв та зерна.
Мета і методи. Мета статті – аналіз сучасного стану української кавової індустрії. При проведенні дослідження використовувались загальнонаукові методи дослідження: наукові і теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених, інформаційні матеріали статистичних та довідкових видань, аналізу, синтезу, узагальнення, порівняння.
Результати дослідження. У статті проаналізовано сучасний стан кавової індустрії в Україні. Охарактеризовані найбільші виробники кави та найвідоміші бренди зернової і меленої кави. Проаналізована структура споживання напоїв за видами, в кількісних показниках. Зазначено, що кавова індустрія в Україні представлена великою кількістю дрібних операторів, які відкривають свої мобільні кав’ярні в місцях із високою прохідністю. Це пов’язано з невеликими початковими інвестиціями, малим терміном окупності і можливістю змінити локацію. Оскільки тенденції світового ринку кави мають значний вплив на кавову індустрію України, то і попит стабільно зростає. Обсяг імпорту кави в Україні перевищив обсяги експорту. У 2020 році обсяг експорту сягав 15,0 млн дол. США, тоді як у 2021 р. зріс до 15,9 млн дол. США. Обсяг імпорту збільшився із 251,3 млн дол. США – 2020 р. до 266,7 млн дол. США – 2021 р. Ввіз кавових зерен спрямований на задоволення внутрішніх споживчих потреб. Україна є повністю імпортозалежною через невідповідність природно-кліматичним умовам – вирощування кави на території нашої держави є неможливим.
Висновки та обговорення. Отже, у ході дослідження встановлено, що в Україні кавова індустрія розвивається все більше та створює конкуренцію. Значне місце в ресторанному господарстві посідають кав’ярні, що посилює конкуренцію і підвищує якість надаваних послуг. Сучасні кав’ярні – заклади ресторанного господарства, де каву готують на новому рівні з індивідуальним підходом до кожного гостя. Нинішні види закладів ресторанної індустрії багатоформатні, тому створення національної кав’ярні – один із засобів реклами нашої країни. У Києві набирають популярності кав’ярні із 3–4 посадковими місцями, а ось нещодавно популярні кав’ярні формату «to go» втрачають ключові позиції на ринку. Ринок кавової індустрії зростатиме та насичуватиметься після припинення повномасштабної війни, відновиться інфраструктура, розбудуються ресторанні господарства в східній частині України.
Посилання
Abdulai, P. M. (2016, March 25). Rynok kofe: sostoyanie i tendentsii [Coffee market: state and trends]. In Formuvannia mekhanizmiv upravlinnia yakistiu ta pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv [Formation of quality management mechanisms and increasing the competitiveness of enterprises], Abstract of Papers of the VII International Scientific Internet Conference of Students, Postgraduates and Young Scientists (pp. 8–9). Alfred Nobel University [in Russian].
Bianco, G.-B. (2020). Climate change adaptation, coffee, and corporate social responsibility: Challenges and opportunities. International Journal of Corporate Social Responsibility, 5, Article 3. https://doi.org/10.1186/s40991-020-00048-0 [in English].
Bohdan, O. V. (2020, May 29). V Ukraini zminiuietsia kultura spozhyvannia kavy: nazvano prybutkovi nishi [The culture of coffee consumption is changing in Ukraine: profitable niches have been named]. Agronews. https://agronews.ua/news/v-ukraini-zminiuiet-sia-kul-tura-spozhyvannia-kavy-nazvano-prybutkovi-nishi/ [in Ukrainian].
Chorna, T. O., & Vasylieva, O. H. (2015, November 26–27). Aspekty tovaroznavchoi ekspertyzy kavy melenoi, shcho realizuietsia v torhovelnii merezhi m. Kharkova [Aspects of commodity examination of ground coffee sold in the retail network of Kharkiv]. In Rozvytok ta rehuliuvannia torhivli, turystychnoho ta hotelno-restorannoho biznesu na zasadakh klasternoho pidkhodu [Development and regulation of trade, tourism and hotel-restaurant business based on the cluster approach], Proceedings of the International Scientific and Practical Internet Conference (pp. 90–91). Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE [in Ukrainian].
Dromashko, V. A. (2021, March 25). Analiz asortymentu ta yakosti kavy [Analysis of the range and quality of coffee]. In Rozvytok turystychnoi haluzi ta industrii hostynnosti: problemy, perspektyvy, konkurentozdatnist [Development of the tourism industry and the hospitality industry: problems, prospects, competitiveness], Abstract of Papers of the I International Conference of Applicants and Young Scientists (pp. 196–198). Alfred Nobel University [in Ukrainian].
Dukhnytskyi, B. V. (2016). Osnovy funktsionuvannia rynku kavy ta chaiu v Ukraini [Basics of functioning of the coffee and tea market in Ukraine]. Ekonomika APK, 2, 59–62 [in Ukrainian].
Euromonitor International. (2022, January). Coffee in Ukraine. http://www.euromonitor.com/coffee-in-ukraine/report [in English].
Hromyk, O. M. (2020, May 21–22). Perspektyvy rozvytku restorannoho hospodarstva v Ukraini [Prospects for the development of the restaurant industry in Ukraine]. In Aktualni problemy suchasnoi osvity ta nauky v konteksti yevrointehratsiinoho postupu [Actual problems of modern education and science in the context of European integration progress], Proceedings of the VI International Scientific and Practical Internet Conference (pp. 228– 230). Vezha-Druk [in Ukrainian].
International Coffee Organization. (n.d.). Trade Statistics Tables. Retrived October 26, 2022, from https://www.ico.org/trade_statistics.asp [in English].
Karnaushenko, A. S. (2020). Kavova industriia v Ukraini: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [The coffee industry in Ukraine: the current situation and the prospects of development]. Pryazovskyi Economic Herald, 2(19), 103–109. https://doi.org/10.32840/2522-4263/2020- 2-18 [in Ukrainian].
Kovalchuk, T. H. (2019). Perspektyvy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini v umovakh hlobalizatsii svitovoho hospodarstva [Perspectives for the development of hotel and restaurant business in Ukraine under conditions globalization of the world agriculture]. Uzhorod National University Herald. International Economic Relations And World Economy, 23(1), 126–130 [in Ukrainian].
Mordor Intelligence. (n.d.). Coffee Market – Growth, Trends, and Forecasts (2022–2027). Retrived October 25, 2022, from https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/coffee-market [in English].
Obzor ukrainskogo rynka goryachikh napitkov 2017–2018 gg. [Overview of the Ukrainian market of hot drinks 2017–2018]. (2019, April 2). TradeMaster. https://trademaster.ua/recomendacii/312945 [in Russian].
Pro-Consulting. (2021). Analiz rynku kaviaren v Ukraini. 2021 rik [Analysis of the coffee shop market in Ukraine. 2021 year]. https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-kofeen-v-ukraine-2021-god [in Ukrainian].
Pro-Consulting. (2022, January 17). Rynok kaviaren u Kyievi: biznes, shcho zberihaie badorist [The market of coffee shops in Kyiv: a business that keeps spirits high]. https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-kofeen-v-kieve-biznes-sohranyayushij-bodrost [in Ukrainian].
Reitynh naibilshykh krain u sviti z vyrobnytstva kavy u 2022 rotsi [Ranking of the largest coffee-producing countries in the world in 2022]. (2022, August 12). Sylna Ukraina. https://sylnaukraina.com.ua/nerukhomist/rejtynh-najbilshykh-krain-u-sviti-z-vyrobnytstva-kavy-u-2022-rotsi.html [in Ukrainian].
Sheremeta, A. V. (2021, March 25). Analiz suchasnoho stanu rynku kafe Kyieva [Analysis of the current state of the Kyiv cafe market]. Rozvytok turystychnoi haluzi ta industrii hostynnosti: problemy, perspektyvy, konkurentozdatnist [Development of the tourism industry and the hospitality industry: problems, prospects, competitiveness], Abstract of Papers of the I International Conference of Applicants and Young Scientists (pp. 460–461.) Alfred Nobel University [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine. (2022). Zovnishnia torhivlia okremymy vydamy tovariv za krainamy svitu [Foreign trade of certain types of goods by countries of the world]. https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2022/zd/e_iovt/arh_iovt2022.htm [in Ukrainian].
Vorobiov, K., & Hurzhii, N. (2022). Rynok kavy v Ukraini: tendentsii ta perspektyvy [Coffee market in Ukraine: trends and prospects]. Economy and Society, 40, 50–57 [in Ukrainian].
Vplyv Rosiiskoi viiny v Ukraini na kavovyi rynok Ukrainy ta svitu [The impact of the Russian war in Ukraine on the coffee market of Ukraine and the world]. (n.d.). Coffee-Story. Retrieved October 26, 2022, from https://coffeestory.in.ua/uk/articles/industriya/vliyanie-rossiiskoi-voiny-v-ukraine-na-kofeinyi-rynok-ukrainy-i-mira/ [in Ukrainian].
Vydy i sorty kavy – posibnyk dlia pochatkivtsiv kavomaniv [Types and varieties of coffee – a guide for novice coffee lovers]. (n.d.). Papiguttoh. Retrieved October 25, 2022, from https://papigutto.com.ua/ua/populyarnye-retsepty/vidy-i-sorta-kofe [in Ukrainian].
Yaka serednia vartist chashky kavy u Kyievi? [What is the average price of a cup of coffee in Kyiv?]. (2018, November 20). Blackfield.Coffee. https://blackfield.coffee/yaka-serednya-vartist-kavi-u-kiyevi/ [in English].
Zybareva, O. V., & Voroniuk, T. A. (2018). Rynok kavy v Ukraini: potochnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Coffee market in Ukraine: current status and prospects for development]. Economic forum, 1, 25–30. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Оксана Громик
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.