Аналіз сучасного стану кавової індустрії в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270105

Ключові слова:

кавова індустрія, кафе, кав’ярня, ресторанне господарство, кавовий бізнес, ринок України, експорт та імпорт кави

Анотація

Актуальність. Популярність кавової індустрії висока, цей бізнес активно розвивається і в Україні. Кав’ярня – це заклад, де завжди на першому місці висока якість продукту й розвиток самої культури споживання кави. Важливою складовою є і комерційна діяльність, на якій будується кавова індустрія. Це показник правильної культури: все частіше українці віддавали перевагу каві в кафе або ресторані чи на виніс замість домашньої або офісної. Проте пандемія COVID-19 та повномасштабна російсько-українська війна вплинули на зниження відвідування українцями кав’ярень, кафе, ресторанів та інших закладів ресторанного господарства. Основна частка споживання кави – це імпортований продукт. Українське виробництво формується виробниками, які імпортують кавові зерна як сировинний продукт, а в Україні обсмажують, фасують, упаковують, виробляють продукт без кофеїну та продають під своєю торговою маркою. Найгостріша конкуренція характерна в низькому сегменті кавових напоїв та зерна.

Мета і методи. Мета статті – аналіз сучасного стану української кавової індустрії. При проведенні дослідження використовувались загальнонаукові методи дослідження: наукові і теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених, інформаційні матеріали статистичних та довідкових видань, аналізу, синтезу, узагальнення, порівняння.

Результати дослідження. У статті проаналізовано сучасний стан кавової індустрії в Україні. Охарактеризовані найбільші виробники кави та найвідоміші бренди зернової і меленої кави. Проаналізована структура споживання напоїв за видами, в кількісних показниках. Зазначено, що кавова індустрія в Україні представлена великою кількістю дрібних операторів, які відкривають свої мобільні кав’ярні в місцях із високою прохідністю. Це пов’язано з невеликими початковими інвестиціями, малим терміном окупності і можливістю змінити локацію. Оскільки тенденції світового ринку кави мають значний вплив на кавову індустрію України, то і попит стабільно зростає. Обсяг імпорту кави в Україні перевищив обсяги експорту. У 2020 році обсяг експорту сягав 15,0 млн дол. США, тоді як у 2021 р. зріс до 15,9 млн дол. США. Обсяг імпорту збільшився із 251,3 млн дол. США – 2020 р. до 266,7 млн дол. США – 2021 р. Ввіз кавових зерен спрямований на задоволення внутрішніх споживчих потреб. Україна є повністю імпортозалежною через невідповідність природно-кліматичним умовам – вирощування кави на території нашої держави є неможливим.

Висновки та обговорення. Отже, у ході дослідження встановлено, що в Україні кавова індустрія розвивається все більше та створює конкуренцію. Значне місце в ресторанному господарстві посідають кав’ярні, що посилює конкуренцію і підвищує якість надаваних послуг. Сучасні кав’ярні – заклади ресторанного господарства, де каву готують на новому рівні з індивідуальним підходом до кожного гостя. Нинішні види закладів ресторанної індустрії багатоформатні, тому створення національної кав’ярні – один із засобів реклами нашої країни. У Києві набирають популярності кав’ярні із 3–4 посадковими місцями, а ось нещодавно популярні кав’ярні формату «to go» втрачають ключові позиції на ринку. Ринок кавової індустрії зростатиме та насичуватиметься після припинення повномасштабної війни, відновиться інфраструктура, розбудуються ресторанні господарства в східній частині України.

Біографія автора

Оксана Громик, Луцький національний технічний університет

Кандидатка географічних наук

Посилання

Abdulai, P. M. (2016, March 25). Rynok kofe: sostoyanie i tendentsii [Coffee market: state and trends]. In Formuvannia mekhanizmiv upravlinnia yakistiu ta pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv [Formation of quality management mechanisms and increasing the competitiveness of enterprises], Abstract of Papers of the VII International Scientific Internet Conference of Students, Postgraduates and Young Scientists (pp. 8–9). Alfred Nobel University [in Russian].

Bianco, G.-B. (2020). Climate change adaptation, coffee, and corporate social responsibility: Challenges and opportunities. International Journal of Corporate Social Responsibility, 5, Article 3. https://doi.org/10.1186/s40991-020-00048-0 [in English].

Bohdan, O. V. (2020, May 29). V Ukraini zminiuietsia kultura spozhyvannia kavy: nazvano prybutkovi nishi [The culture of coffee consumption is changing in Ukraine: profitable niches have been named]. Agronews. https://agronews.ua/news/v-ukraini-zminiuiet-sia-kul-tura-spozhyvannia-kavy-nazvano-prybutkovi-nishi/ [in Ukrainian].

Chorna, T. O., & Vasylieva, O. H. (2015, November 26–27). Aspekty tovaroznavchoi ekspertyzy kavy melenoi, shcho realizuietsia v torhovelnii merezhi m. Kharkova [Aspects of commodity examination of ground coffee sold in the retail network of Kharkiv]. In Rozvytok ta rehuliuvannia torhivli, turystychnoho ta hotelno-restorannoho biznesu na zasadakh klasternoho pidkhodu [Development and regulation of trade, tourism and hotel-restaurant business based on the cluster approach], Proceedings of the International Scientific and Practical Internet Conference (pp. 90–91). Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE [in Ukrainian].

Dromashko, V. A. (2021, March 25). Analiz asortymentu ta yakosti kavy [Analysis of the range and quality of coffee]. In Rozvytok turystychnoi haluzi ta industrii hostynnosti: problemy, perspektyvy, konkurentozdatnist [Development of the tourism industry and the hospitality industry: problems, prospects, competitiveness], Abstract of Papers of the I International Conference of Applicants and Young Scientists (pp. 196–198). Alfred Nobel University [in Ukrainian].

Dukhnytskyi, B. V. (2016). Osnovy funktsionuvannia rynku kavy ta chaiu v Ukraini [Basics of functioning of the coffee and tea market in Ukraine]. Ekonomika APK, 2, 59–62 [in Ukrainian].

Euromonitor International. (2022, January). Coffee in Ukraine. http://www.euromonitor.com/coffee-in-ukraine/report [in English].

Hromyk, O. M. (2020, May 21–22). Perspektyvy rozvytku restorannoho hospodarstva v Ukraini [Prospects for the development of the restaurant industry in Ukraine]. In Aktualni problemy suchasnoi osvity ta nauky v konteksti yevrointehratsiinoho postupu [Actual problems of modern education and science in the context of European integration progress], Proceedings of the VI International Scientific and Practical Internet Conference (pp. 228– 230). Vezha-Druk [in Ukrainian].

International Coffee Organization. (n.d.). Trade Statistics Tables. Retrived October 26, 2022, from https://www.ico.org/trade_statistics.asp [in English].

Karnaushenko, A. S. (2020). Kavova industriia v Ukraini: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [The coffee industry in Ukraine: the current situation and the prospects of development]. Pryazovskyi Economic Herald, 2(19), 103–109. https://doi.org/10.32840/2522-4263/2020- 2-18 [in Ukrainian].

Kovalchuk, T. H. (2019). Perspektyvy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini v umovakh hlobalizatsii svitovoho hospodarstva [Perspectives for the development of hotel and restaurant business in Ukraine under conditions globalization of the world agriculture]. Uzhorod National University Herald. International Economic Relations And World Economy, 23(1), 126–130 [in Ukrainian].

Mordor Intelligence. (n.d.). Coffee Market – Growth, Trends, and Forecasts (2022–2027). Retrived October 25, 2022, from https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/coffee-market [in English].

Obzor ukrainskogo rynka goryachikh napitkov 2017–2018 gg. [Overview of the Ukrainian market of hot drinks 2017–2018]. (2019, April 2). TradeMaster. https://trademaster.ua/recomendacii/312945 [in Russian].

Pro-Consulting. (2021). Analiz rynku kaviaren v Ukraini. 2021 rik [Analysis of the coffee shop market in Ukraine. 2021 year]. https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-kofeen-v-ukraine-2021-god [in Ukrainian].

Pro-Consulting. (2022, January 17). Rynok kaviaren u Kyievi: biznes, shcho zberihaie badorist [The market of coffee shops in Kyiv: a business that keeps spirits high]. https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-kofeen-v-kieve-biznes-sohranyayushij-bodrost [in Ukrainian].

Reitynh naibilshykh krain u sviti z vyrobnytstva kavy u 2022 rotsi [Ranking of the largest coffee-producing countries in the world in 2022]. (2022, August 12). Sylna Ukraina. https://sylnaukraina.com.ua/nerukhomist/rejtynh-najbilshykh-krain-u-sviti-z-vyrobnytstva-kavy-u-2022-rotsi.html [in Ukrainian].

Sheremeta, A. V. (2021, March 25). Analiz suchasnoho stanu rynku kafe Kyieva [Analysis of the current state of the Kyiv cafe market]. Rozvytok turystychnoi haluzi ta industrii hostynnosti: problemy, perspektyvy, konkurentozdatnist [Development of the tourism industry and the hospitality industry: problems, prospects, competitiveness], Abstract of Papers of the I International Conference of Applicants and Young Scientists (pp. 460–461.) Alfred Nobel University [in Ukrainian].

State Statistics Service of Ukraine. (2022). Zovnishnia torhivlia okremymy vydamy tovariv za krainamy svitu [Foreign trade of certain types of goods by countries of the world]. https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2022/zd/e_iovt/arh_iovt2022.htm [in Ukrainian].

Vorobiov, K., & Hurzhii, N. (2022). Rynok kavy v Ukraini: tendentsii ta perspektyvy [Coffee market in Ukraine: trends and prospects]. Economy and Society, 40, 50–57 [in Ukrainian].

Vplyv Rosiiskoi viiny v Ukraini na kavovyi rynok Ukrainy ta svitu [The impact of the Russian war in Ukraine on the coffee market of Ukraine and the world]. (n.d.). Coffee-Story. Retrieved October 26, 2022, from https://coffeestory.in.ua/uk/articles/industriya/vliyanie-rossiiskoi-voiny-v-ukraine-na-kofeinyi-rynok-ukrainy-i-mira/ [in Ukrainian].

Vydy i sorty kavy – posibnyk dlia pochatkivtsiv kavomaniv [Types and varieties of coffee – a guide for novice coffee lovers]. (n.d.). Papiguttoh. Retrieved October 25, 2022, from https://papigutto.com.ua/ua/populyarnye-retsepty/vidy-i-sorta-kofe [in Ukrainian].

Yaka serednia vartist chashky kavy u Kyievi? [What is the average price of a cup of coffee in Kyiv?]. (2018, November 20). Blackfield.Coffee. https://blackfield.coffee/yaka-serednya-vartist-kavi-u-kiyevi/ [in English].

Zybareva, O. V., & Voroniuk, T. A. (2018). Rynok kavy v Ukraini: potochnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Coffee market in Ukraine: current status and prospects for development]. Economic forum, 1, 25–30. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-27

Як цитувати

Громик, О. (2022). Аналіз сучасного стану кавової індустрії в Україні. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 5(2), 250–266. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270105

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ