Моделювання концептуальних засад діяльності готелю-люкс у Солом’янському районі в м. Києві

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.1.2022.260874

Ключові слова:

національна сфера послуг, концептуальні засади, проєктування, п’ятизірковий готель, сфера гостинності, готельне господарство, готель-люкс

Анотація

Актуальність. Наразі національна сфера послуг формує економіку держави, країни, регіонів, стає важливим чинником стабільного розвитку готельної сфери в сучасній структурі індустрії гостинності. Сучасна сфера гостинності як одна з високорентабельних галузей економіки є провідним напрямом соціально-економічного розвитку України. Розвиток готельного господарства в Україні стримується низкою чинників, таких як: недоліки в роботі фінансово-банківської системи, обмежена платоспроможність населення, політична ситуація в країні, недосконала податкова система, пандемія COVID-19. Одним із важливих напрямів оптимізації технологічного процесу у готельному бізнесі є раціональне використання ресурсів.

Мета дослідження полягає у встановленні та розкритті факторів впливу щодо розробки концептуальних засад діяльності проєктування готелів.

Методи дослідження. Дослідження проводилося шляхом опрацювання законодавчих актів України, наукових публікацій із питань проєктування готелями, даних статистики, експертних оцінок.

Результати. Основні теоретичні і практичні результати, що визначають новизну і практичну значущість дослідження, полягають у визначенні послідовності дій із розробки концептуальних засад проєктування готелів, яку можна представити у вигляді наступного ланцюгового ряду: місія → практична філософія готелю → тип → категорія → призначення рівень комфорту → вибір системи проживання і харчування.

Висновки та обговорення. Встановлено важливість використання в процесі концептуального проєктування готелів всебічної інформації щодо чинників, що впливають на діяльність підприємства сфери гостинності, узгодження цієї інформації із ціннісними і цільовими установками бізнесу, а саме місії створення і функціонування готельного підприємства, що лежить в основі формування і концепт-проєкту готелю, і принципів, що у майбутньому будуть зорієнтовані та використані в оперативному управлінні вже введеним в експлуатацію готелем.

Біографії авторів

Тетяна Ткаченко, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидатка географічних наук

Артем Антоненко, Київський університет культури

Кандидат технічних наук

Оксана Дзюндзя, Херсонський державний аграрно-економічний університет

Кандидатка технічних наук

Мирослав Криворучко, Державний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук

Наталія Стукальська, Національний університет харчових технологій

Кандидатка технічних наук

Посилання

Antonenko, A. V., & Tkachenko, T. I. (2019, April 11–12). Analiz dyslokatsii obiektiv hotelno-restorannoho hospodarstva Solomianskoho raionu m. Kyieva (kharakterystyka, rezhym roboty, typ (klas), katehoriia, mistkist [Analysis of the Location of Hotel and Restaurant Facilities of Solomyanskyi District of Kyiv (Characteristics, Mode of Operation, Type (Class), Category, Capacity]. In Hostynnist, servis, turyzm: dosvid, problemy, innovatsii [Hospitality, Service, Tourism: Experience, Problems, Innovations], Proceedings of the VI International Scientific and Practical Conference (pp. 12–15), Kyiv, Ukraine. KNUKiM Publishing Center [in Ukrainian].

Kovalska, L. V., Shchuka, H. P., Mikhailuk, A. R., Zagnibida, R. P., & Tkachenko, T. I. (2020). Development of Tourism is in the Epoch of Economically-politically Reforms and War in Ukraine. Journal of Geology, Geography and Geoecology, 29(1), 94–101. https://doi.org/10.15421/112009 [in English].

Manov, M., & Tkachenko, T. (2019). Orhanizatsiino-pravovi formy pidpryiemnytstva v hoteliakh: arhumenty shchodo vyboru [Organization and Legal Forms of Entrepreneurship in Hotels: the Arguments About the Choice]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 2(2), 262–272. https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2.2019.188210 [in Ukrainian].

Peresichnyi, M. I., Antonenko, A. V., Manov, M. A., Peresichna, S. M., & Karolop, O. O. (2019). Metodolohiia mahisterskoi kvalifikatsiinoi roboty z hotelno-restorannoi spravy [Methodology of Master’s Qualification Work in Hotel and Restaurant Business]. KNUKiM Publishing Center [in Ukrainian].

Reszetun, T., & Tkaczenko, T. (2020). Współczesne kierunki badań efektywności reklamy i informacji jako element innowacyjnego turystycznego produktu Ukrainy (na przykładzie Strefy Czarnobylskiej) [Contemporary Trends in Research on the Effectiveness of Advertising and Information as an Element of the Innovative Tourist Product of Ukraine (on the Example of the Chernobyl Zone)]. In Kariagin Ju., & Sirojć Z. (Eds.), Turystyka Jako Sfera Aktywności Gospodarczej i Edukacyjnej [Tourism as a Sphere of Economic and Educational Activity] (pp. 43–53). Aspra [in Polish].

Tkachenko, T. (2018). Development of tourism and resource potential of Ukraine (practical aspect). Bulletin of Kiev National University of Culture and Arts. Series in Tourism, 2, 91–100. https://doi.org/10.31866/2616-7603.2.2018.154594 [in English].

Tkachenko, T. I. (2019, March 20–21). Obgruntuvannia ob’iemno-planuvalnykh rishen hoteliu-liuks u misti Kyiv [Substantiation of Spatial Planning Decisions of a Luxury Hotel in Kyiv]. In Ukraina u svitovykh hlobalizatsiinykh protsesakh: kultura, ekonomika, suspilstvo [Ukraine in the Globalization Processes: Culture, Economy, Society], Proceedings of the International Scientific-Practical Conference (pp. 170–172), Kyiv, Ukraine. KNUKiM Publishing Center [in Ukrainian].

Tkachenko, T. I. (2020). Pandemiia COVID-19 – hlobalno-emotsiinyi tryher sfery hostynnosti: osoblyvosti i vyznannia [The COVID-19 Pandemic is a Global Emotional Trigger for Hospitality: Features and Recognition]. Aktualnye Nauchnye Issledovaniya v Sovremennom Mire, 6(62), 4, 56–62 [in Ukrainian].

Zaitseva, N. (2020). Kontseptualnoe proektirovanie gostinits na osnove ispolzovaniya innovatsionnykh tekhnologii (na primere resheniya ekologicheskikh zadach "umnykh" otelei) [Conceptual Design of Hotels Based on the Use of Innovative Technologies (on the Example of Solving Environmental Problems of "mart" Hotels)]. Russian Regions: Looking Into the Future, 4, 56–72 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-30

Як цитувати

Ткаченко, Т., Антоненко, А., Дзюндзя, О., Криворучко, М., & Стукальська, Н. (2022). Моделювання концептуальних засад діяльності готелю-люкс у Солом’янському районі в м. Києві. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 5(1), 63–80. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.1.2022.260874

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ