Нaукове обґрунтування технології напою функціонального призначення на основі соку горобини з використанням рослинних екстрактів
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.4.2.2021.249097Ключові слова:
соковмісний напій, сік горобини, функціональний напій, біологічна цінність, антиоксидантні властивостіАнотація
Актуальність. Перед сучасними виробниками харчових продуктів і напоїв стоїть завдання створення харчових продуктів нового покоління – оздоровчих та функціональних, у тому числі напоїв, здатних позитивно впливати на стан здоров’я споживачів. Функціональні напої призначені для систематичного вживання у складі харчових раціонів усіма віковими групами здорового населення; вони здатні знижувати ризик розвитку захворювань, пов’язаних із харчуванням, зберігати і поліпшувати стан здоров’я за рахунок наявності в їхньому складі фізіологічно функціональних інгредієнтів (вітамінів, фенольних сполук, харчових волокон, каротиноїдів, органічних кислот, мінеральних речовин).
Мета і методи. Метою роботи є обґрунтування вибору соку горобини для розроблення напою функціонального призначення, визначення його складу та фізико-хімічних показників, підбір ефективних рецептурних компонентів антиоксидантної дії і розроблення технології безалкогольного напою з оздоровчими властивостями. У роботі використані стандартні органолептичні, фізико-хімічні та розрахункові методи досліджень.
Результати. Було обґрунтовано, що сік горобини доцільно використовувати як основу соковмісного напою функціонального призначення. Для максимального вилучення соку необхідно проводити попереднє заморожування сировини з подальшим її подрібненням та обробкою ферментним препаратом. Для комбінування із соком горобини обрано екстракти зеленого чаю та шавлії, які є джерелами речовин з антиоксидантними властивостями.
Висновки та обговорення. Встановлено, що безалкогольний соковмісний напій належить до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при його вживанні рівень забезпечення добових потреб у аскорбіновій кислоті, β-каротині, пектині, біофлавоноїдах, катехінах перебуває у межах 10…50 %. Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробленні технології соковмісного функціонального напою на основі соку горобини з використанням рослинних екстрактів. Практичне значення одержаних результатів виявляється у тому, що їх можна використовувати на підприємствах, що випускають безалкогольні напої, у підприємствах ресторанного господарства та санаторно-курортних закладах.
Посилання
Dogaeva, L. A., & Pekhtereva, N. T. (2011). Klassifikatsiya i identifikatsionnye priznaki funktsional’nykh bezalkogol’nykh napitkov [Classification and identification of functional soft drinks]. Pivo i Napitki, 5, 62–65 [in Russian].
Domaretskyi, V. A., Prybylskyi, V. L., & Mykhailov, M. H. (2005). Tekhnolohiia ekstraktiv, kontsentrativ i napoiv iz roslynnoi syrovyny [Technology of Extracts, Concentrates and Drinks from Plant Raw Materials]. Nova knyha [in Ukrainian].
Finnegan, D. (2003). The health effects of stimulant drinks. Nutrition Bulletin, 28(2), 147–155. https://doi.org/10.1046/j.1467-3010.2003.00345.x [in English].
Hoiko, I. Yu., Stetsenko, N. O., & Shnaider, N. V. (2012). Rozroblennia bezalkoholnoho napoiu ozdorovchoho pryznachennia [Development of a soft drink for health purposes]. Food Science and Technology, 3(20), 75–79 [in Ukrainian].
Jurikova, T., Sochor, J., Mlcek, J., Balla, S., Klejdus, B., Baron, M., & Yilmaz, S. O. (2014). Polyphenolic profile of interspecific crosses of rowan (Sorbus aucuparia L.). Italian Journal of Food Science, 26(3), 317–322 [in English].
Majic, B., Sola, I., Likic, S., Cindric, I. J., & Rusak, G. (2015). Characterisation of Sorbus domestica L. bark, fruits and seeds: Nutrient composition and antioxidant activity. Food Technology and Biotechnology, 53(4), 463–471 [in English].
Menrad, K. (2003). Market and Marketing of Functional Food in Europe. Journal of Food Engineering, 56(2–3), 181–188. https://doi.org/10.1016/S0260-8774(02)00247-9 [in English].
Osipova, L. A., & Kaprel’yants, L. V. (2007). Funktsional’nye napitki na osnove pryano-aromaticheskogo rastitel’nogo syr’ya [Functional drinks based on spicy-aromatic plant raw materials]. Pishchevaya Promyshlennost’, 9, 74–75 [in Russian].
Osipova, L. A., Kaprel’yants, L. V., & Burdo, O. G. (2007). Funktsional’nye napitki [Functional Drinks]. Druk [in Russian].
Rodionova, L. Ya. (2004). Primenenie zhidkikh pektinoproduktov v proizvodstve konservirovannykh izdelii i napitkov [The use of liquid pectin products in the production of canned goods and beverages]. Khranenie i Pererabotka Sel’skokhozyaistvennogo Syr’ya, (3), 25–26 [in Russian].
Simakhina, H. O., & Naumenko, N. V. (2016). Kharchuvannia yak osnovnyi chynnyk zberezhennia stanu zdorov’ia naselennia [Nutrition as the main factor in maintaining the health of the population]. Problems of Aging and Longevity, 25(2), 204–214 [in Ukrainian].
Simakhina, H. O., Stetsenko, N. O., & Naumenko, N. V. (2016). Biolohichno aktyvni rechovyny v kharchovykh tekhnolohiiakh [Biologically Active Substances in Food Technology]. National University of Food Technologies [in Ukrainian].
Stetsenko, N. O. (2019, August 23). Funktsionalni kharchovi produkty u zabezpechenni zdorov’ia liudyny [Functional foods in human health]. In Die Relevanz und die Neuheit der modernen wissenschaftlichen Studien [The Relevance and Novelty of Modern Scientific Studies], a Collection of Scientific Works "ΛΌГOΣ", to Materials of the International Scientific and Practical Conference, Wien (Vol. 3, pp. 56–59). NGO "Europäische Wissenschaftsplattform" [in Ukrainian].
Stetsenko, N. O., Simakhina, H. O., & Hoiko, I. Yu. (2019). Naturalnyi sokovmisnyi napii dlia koryhuvannia antyoksydantnoho statusu sportsmeniv. ΛΌГOΣ. Mystetstvo Naukovoi Dumky, 6, 33–37. https://doi.org/10.36074/2617-7064.06.00.008 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Наталія Стеценко, Ірина Гойко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.