Управління готельно-ресторанним комплексом на засадах енергоефективності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.4.2.2021.249079

Ключові слова:

управління, готельно-ресторанний комплекс, енергоефективність, стратегія енергоефективності

Анотація

Актуальність. Сталий розвиток підприємств готельно-ресторанного господарства (ГРГ) неможливий без надійного, стабільного, обґрунтованого забезпечення енергетичними ресурсами. Основні потенційні можливості для розвитку галузі досі не реалізовані. Економічні труднощі, зростання вартості енергії, жорстка конкуренція між учасниками висувають нові вимоги до якості та ефективності готельно-ресторанного господарства. Ось чому стає все більш важливим забезпечення відповідної конкурентоспроможності вітчизняних готелів і підприємств ресторанного господарства на основі енергоефективності. Раціональне та ощадливе споживання енергетичних ресурсів визначає енергоефективність їх функціонування та відіграє провідну роль у забезпеченні економічного зростання вітчизняних підприємств сфери послуг. Пріоритетом у розвитку підприємств сфери гостинності дедалі частіше стають стабільне функціонування та зростання економічного потенціалу в умовах ринкових відносин, що головним чином залежать від наявності системи енергоефективності.

Предметом дослідження є формування стратегії енергоефективності, що сприятиме координації дій вищого менеджменту у розв’язанні проблем забезпечення енергоефективного функціонування готельно-ресторанного комплексу.

Мета дослідження полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні значення та місця системи енергоефективності в системі стратегічного управління готельно-ресторанного комплексу.

Методи дослідження: монографічний аналіз, абстрагування та морфологічний аналіз, групування і класифікації.

Головні результати і висновки. В результаті дослідження розкрито сутність та послідовність етапів управління енергоефективністю готельно-ресторанного комплексу. Сформовано взаємозв’язки стратегії енергоефективності готельно-ресторанного комплексу та механізму її управління. Запропоновано алгоритм розробки стратегії енергоефективності готельно-ресторанного комплексу та обґрунтовано її складові.

Біографія автора

Оксана Миколюк, Хмельницький національний університет

Доктор економічних наук

Посилання

Amosha, A. I., Fedorenko, V. G., & Belopolskii, N. G. (2008). Ekonomicheskie podkhody k effektivnomu ispol’zovaniyu energeticheskikh resursov [Economic approaches to the efficient use of energy resources]. Ekonomika ta Derzhava, 1, 4–7 [in Russian].

Baranovska, S. V., Ruzhytskyi, A. A., & Mykhailovych, Yu. V. (2019). Rol sfery posluh v ekonomitsi Ukrainy [The role of services in the economy of Ukraine]. In Aktualni zadachi suchasnykh tekhnolohii [Current issues of modern technologies], VIII International Scientific and Technical Conference of Young Scientists and Students (pp. 105–106), Ternopil, Ukraine. Ternopil Ivan Puluj National Technical University [in Ukrainian].

Berzina, S. V., Berzin, V. M., Vakarash, V. M., Vorfolomeiev, A .V., Horopatskyi, V. H., Diuzhylova, N. O., Kartavtsev, O. M., Permynova, S. Yu., Tkach, O. V., & Yareskovska, I. I. (2017). Systemy ekolohichnoho upravlinnia: suchasni tendentsii ta mizhnarodni standarty [Environmental management systems: current trends and international standards]. Institute of Environmental Management and Sustainable Nature Management [in Ukrainian].

Bobrov, Ye. A. (2013). Enerhetychna bezpeka derzhavy [Energy security of the state] [Monograph]. "KROK" University [in Ukrainian].

Halasiuk, S. S., & Shykina, O. V. (2015). Orhanizatsiino-ekonomichni zasady funktsionuvannia malykh hoteliv [Organizational and Economic Principles of Operation of Small Hotels] [Monograph]. Atlant [in Ukrainian].

Heiets, V. M., Kyzym, M. O., & Klebanova, T. S. (2006). Modeliuvannia ekonomichnoi bezpeky: derzhava, rehion, pidpryiemstvo [Modeling of Economic Security: State, Region, Enterprise] [Monograph]. VD "INZhEK" [in Ukrainian].

Kuzmin, O. Ye., Podolchak, N. Yu., & Matviishyn, V. Ye. (2011). Upravlinnia ta znyzhennia rivnia ryzykiv enerhozabezpechennia pidpryiemstv [Management and Reduction of Energy Supply Risks of Enterprises] [Monograph]. Miski informatsiini systemy [in Ukrainian].

Kuznietsova, N. M., & Nezdoiminov, S. H. (2010). Rehionalnyi vymir rozvytku turystychnoho ta hotelnoho biznesu [Regional Dimension of Tourism and Hotel Business Development] [Monograph]. Astroprynt [in Ukrainian].

Liashuk, M., & Yerko, I. (2020). Suchasni tendentsii rozvytku hotelno-restorannoho biznesu rekreatsiinoho raionu [Modern Trends of Development of Hotel and Restaurant Business of the Recreation District]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 3(1), 109–119. https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.1.2020.205574 [in Ukrainian].

Mykoliuk, O. A. (2019). Upravlinnia enerhetychnoiu bezpekoiu pidpryiemstv: teoriia, metodolohiia, praktyka [Energy Security Management of Enterprises: Theory, Methodology, Practice] [Monograph]. Khmelnytskyi National University [in Ukrainian].

Parfinenko, A. Yu. (Ed.). (2017) Suchasni tendentsii rozvytku hotelno-restorannoho biznesu: mizhnarodnyi ta natsionalnyi dosvid [Current Trends in the Hotel and Restaurant Business: International and National Experience] [Monograph]. V.N. Karazin Kharkiv National University [in Ukrainian].

Riashko, H. M., Krusir, H. V., & Novichkova, T. P. (2016). Analiz enerhozberihaiuchykh tekhnolohii v restorannomu hospodarstvi [Analysis of energy-saving technologies in the restaurant industry]. Scientific works [Odessa National Academy of Food Technologies], 80(2), 17–21 [in Ukrainian].

Romaniv, O. Ya., Trusova, T. S., & Brychka, R. P. (2015). Rozvytok hotelnoho hospodarstva u rynkovykh umovakh [Development of the hotel industry in market conditions]. Bulletin of Lviv Polytechnic the National University. Management and Entrepreneurship in Ukraine: Stages of Formation and Problems of Development, 819, 427–433 [in Ukrainian].

Ryzhyk, I. O., Hliebova, A. O., & Syniahivska, V. S. (2020). Osoblyvosti formuvannia modeli upravlinnia biznes-protsesamy pidpryiemstva sfery posluh [Features of formation of model of management of business processes of the enterprise of sphere of services]. Eastern Europe: Economy, Business and Management, 1(24), 152–160 [in Ukrainian].

Sokolova, V. I., Krusir, H. V., Shpyrko, T. V., Kuznietsova, I. O., & Kovalenko, I. V. (2019). Rozrobka kliuchovykh elementiv systemy resurso- ta enerhoefektyvnosti [Development of key elements of the resource and energyefficiency system]. Scientific Works [Odessa National Academy of Food Technologies], 83(1), 21–26 [in Ukrainian].

Valinkevych, N. V. (2018). Upravlinnia enerhozberezhenniam pidpryiemstv v konteksti orhanizatsiino-ekonomichnoi modernizatsii [Energy saving management of enterprises in the context of organizational and economic modernization]. In Stratehichni alternatyvy ekonomichnoho rozvytku pidpryiemnytskoi diialnosti [Strategic Alternatives of Economic Development of Entrepreneurial Activity] [Monograph] (pp. 243–252). Zhytomyrskyi derzhavnyi tekhnolohichnyi universytet [in Ukrainian].

Varnalii, Z. S., Burkaltseva, D. D., & Saienko, O. S. (2011). Ekonomichna bezpeka Ukrainy: problemy ta priorytety zmitsnennia [Economic Security of Ukraine: Problems and Priorities of Strengthening] [Monograph]. Znannia Ukrainy [in Ukrainian].

Wong, IpKin A., Ruan, W. J., Cai, X., & Huang, GuoQiong I. (2021). Green-Induced tourist equity: the cross-level effect of regional environmental performance. Journal of Sustainable Tourism, 29(7), 1043–1062 [in English].

World Economic Forum. (2017, 5 April). The Travel & Tourism Competitiveness Report 2017. https://www.weforum.org/reports/the-travel-tourism-competitiveness-report-2017 [in English].

Yermachenko, V. Ye., & Zhuravlova, S. M. (2015). Stratehii rozvytku pidpryiemstv hotelnoho hospodarstva [Strategies for the development of hotel enterprises]. Molodyi Vchenyi, 5(1), 138–141 [in Ukrainian].

Zavidna, L. D. (2017). Hotelnyi biznes: stratehii rozvytku [Hotel Business: Development Strategies] [Monograph]. Kyiv National University of Trade and Economics [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-28

Як цитувати

Миколюк, О. (2021). Управління готельно-ресторанним комплексом на засадах енергоефективності. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 4(2), 268–282. https://doi.org/10.31866/2616-7468.4.2.2021.249079

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ