Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу рекреаційного району

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.1.2020.205574

Ключові слова:

готельно-ресторанне господарство, рекреаційний район, готель, ресторан, індекс територіальної концентрації, індекс локалізації

Анотація

Актуальність. Дослідження готельно-ресторанного господарства (ГРГ), складової частини сфери рекреації, є актуальним, оскільки наявність існуючої мережі закладів ГРГ на певній території є важливим фактором, необхідним для визначення шляхів подальшого розвитку, удосконалення організації та функціонування.

Мета статті – аналіз функціону­вання закладів готельно-ресторанного господарства Дубенського рекреаційного району України.

Методи дослідження. При проведенні дослідження використовувались загаль­нонаукові методи: аналізу, синтезу, порівняння та статистичний.

Результати досліджен­ня. Проаналізовано сучасний стан готельно-ресторанного господарства Дубенського рекреаційного району. Виявлено місця найбільшої та найменшої дислокації підприємств готельно-ресторанного господарства у районі. Досліджено територіальну концентрацію та рівень розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства Дубенського рекреаційного району шляхом розрахунку індексу територіальної концентрації та індексу ло­калізації. Охарактеризовано перспективи розвитку закладів ГРГ досліджуваного району.

Висновки та обговорення. Дослідження ГРГ Дубенського рекреаційного району мало на меті показати територіальні відмінності у розміщенні та рівні розвитку ГРГ району. Найкращими показниками розвитку ГРГ характеризуються Демидівський адміністративний район та м. Дубно, найгіршими – Млинівський адміністративний район.

Біографії авторів

Mykola Lyashuk, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Старший викладач

Iryna Ierko, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Кандидат географічних наук

Посилання

Alieshuhina, N. O., & Zelenska, O. O. (2012). Tendentsii ta perspektyvy rozvytku rynku restorannykh posluh m. Chernihiv [Trends and Prospects for the Development of the Restaurant Services Market in Chernihiv] Scientific Journal of Chernihiv State Institute of Economics and Management. Series 1. Economics, 1, 92–98 [in Ukrainian]. http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/NvChdieu_2012_1_16.pdf

Dymydivska raionna derzhavna administratsiia [Demydiv district state administration]. (2019, February 22). [in Ukrainian]. http://www.old.rv.gov.ua/sitenew/demydivsk/ua/

Dubenska raionna derzhavna administratsiia [Dubna District State Administration]. (2019, Juni 3). [in Ukrainian]. http://www.old.rv.gov.ua/sitenew/dubensk/ua/16509.htm.

Jerko, I. V. (2016). Analiz diialnosti zakladiv restorannoho hospodarstva Pivnichno-Zakhidnoho ekonomichnoho raionu Ukrainy [Analysis of the Institutions of Restaurant Business in North-Western Economic Region of Ukraine]. Scientific Bulletin of the Lesia Ukrainka East European National University. Geographical Sciences Series, 15(340), 95–100 [in Ukrainian]. http://esnuir.eenu.edu.ua/bitstream/123456789/15265/1/16.pdf

Kravchenko, N. O. (2007). Rekreatsiine hospodarstvo Polissia: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Recreational Economy of Polesie: Current State and Prospects of Development]. MILANIK [in Ukrainian].

Kurmaiev, P. Yu. (2015). Suchasni tendentsii funktsionuvannia hotelno-restorannoho hospodarstva Ukrainy [Modern tendencies of functioning of hotel and restaurant economy of Ukraine]. Global and National Problems of Economy, 7, 160–163. [in Ukrainian]. http://global-national.in.ua/archive/7-2015/35.pdf

Liashuk, M. M. (2014). Restoranne hospodarstvo Poliskoho rekreatsiinoho rehionu: suchasnyi stan [Restaurant of Polissya recreational region: current state]. Geography and Tourism, 31, 75–84 [in Ukrainian]. http://www.geolgt.com.ua/images/stories/zbirnik/vipusk31/v318.pdf

Mazur, S. A., & Prylutskyi, A. M. (2019). Stan ta perspektyvy rozvytku hotelno-restorannoi spravy v Ukraini [The issues of the development of hotel and restaurant business in Ukraine]. Efektyvna ekonomika, 2. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.32702/2307-2105-2019.2.31

Melnyk I. M. (2016). Suchasni tendentsii rozvytku hotelnoho hospodarstva v Ukraini [Current trends in the development of the hotel industry in Ukraine]. Molodyi vchenyi, 7, 84–88 [in Ukrainian]. http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2016/7/22.pdf

Mlynivska raionna derzhavna administratsiia [Mlyniv District State Administration]. (2019, January 1). [in Ukrainian]. http://www.old.rv.gov.ua/sitenew/mlynivsk/ua/

Nemets, L. M., Kornus, A. O., & Kornus, O. H. (2008). Terytorialna kontsentratsiia zakladiv obsluhovuvannia naselennia Sumskoi oblasti [The establishments of population service’s territorial agglomerations of the Sumy region]. Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Geology. Geography. Ecology", 824. [in Ukrainian]. http://dspace.univer.kharkov.ua/bitstream/123456789/3014/2/Nemets%2cKornus%2cKornus%201.pdf

Radyvylivska raionna derzhavna administratsiia [Radyvyliv District State Administration]. (2015, November 5). [in Ukrainian]. http://www.old.rv.gov.ua/sitenew/radyvylivsk/ua/

Romaniv, O. Ya., Trusova, T. S., & Brychka, R. P. (2015). Rozvytok hotelnoho hospodarstva u rynkovykh umovakh [Development of hospitality industry in market environment]. Bulletin of the Lviv Polytechnic National University. Series "Management and Entrepreneurship in Ukraine: Stages of Formation and Problems of Development", 819, 427–433 [in Ukrainian]. http://ena.lp.edu.ua/bitstream/ntb/31757/1/54-427-433.pdf

Stratehiia staloho rozvytku mista Dubnо do 2022 roku [Dubnо City Sustainable Development Strategy until 2022]. (2017). [in Ukrainian]. https://dubno-adm.gov.ua/fileadmin/user_upload/Ekonomika/Strategija_Dubno_2020.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-19

Як цитувати

Lyashuk, M., & Ierko, I. (2020). Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу рекреаційного району. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 3(1), 109–119. https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.1.2020.205574

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ