Особливості проектування сучасних приміщень культурно-дозвіллєвого призначення в закладах ресторанного господарства
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2018.157182Ключові слова:
дозвілля, проектування, простір, ресторанний бізнес, технологіяАнотація
Актуальність. Зважаючи на високий рівень конкуренції та динамічного розвитку ринку ресторанного бізнесу, рестораторам необхідно чітко орієнтуватись у сфері надання послуг, зокрема культурно-розважальних. Тому виникає необхідність у створенні різноманітних анімаційних служб безпосередньо при закладах ресторанного господарства, завдання яких полягатиме у впровадженні, обґрунтуванні та реалізації цих програм. Це, в свою чергу, породжує задачу створення додаткового простору у закладах такого типу, що є особливо актуальним в умовах сьогодення. Мета і методи дослідження. Метою дослідження визначено обґрунтування проектування приміщень культурно-дозвіллєвого призначення в закладах ресторанного господарства, що полягає у розробленні технологічних рекомендацій щодо їх обладнання та дизайну. У статті використано методи моделювання, аналогії, системного підходу, формалізації, прогнозування. Результати. В ході дослідження обґрунтовано доцільність виокремлення в структурі закладів ресторанного господарства групи приміщень культурно-дозвіллєвого призначення, до складу якої рекомендовано включити кімнату відпочинку для дітей, сцену та естраду, кімнату для вітальє, зал для караоке, кімнату для сомельє, виставкові та демонстраційні зали з експозиціями, кімнату для проведення кулінарно-видовищних шоу, зал для проведення театралізованих рольових ігор, приміщення для гри на музичних інструментах, для персоналу, для зберігання сценічного та декоративного інвентарю. Висновки та обговорення. Обґрунтовано проектування приміщення культурно-дозвіллєвого призначення в закладах ресторанного господарства та формалізовано вимоги до них.Посилання
Valeri, B., Florian, D., & Fabio, C. (2016). On the value of purpose-orientation and focus on locals in recommending leisure activities. IEEE Internet Computing, 2 (1), 8–23 [in English].
Valeri, B., Daniel, F., & Casati, F. (2016). Rating scales and algorithms for mobile recommender systems: The case of restaurant recommendations. Software: Practice and Experience, 62–78 [in English].
Valeri, B., Elbassuoni, Sh, & Amer-Yahia, S. (2016). Crowdsourcing reliable ratings for underexposed items. In Proceedings of the 12th International Conference on Web Information Systems and Technologies (WEBIST) (pp. 123–137) https://doi.org/10.5220/0005770700750086 [in English].
Karger, D.R, Oh, S., & Shah, D. (2014). Budget-optimal task allocation for reliable crowdsourcing systems. Operations Research, 62 (1), 1–24 https://doi.org/10.1287/opre.2013.1235 [in English].
Honchar, L.O. (2015) Funktsionalne spryamuvannya kulturno-rozvazhalnoyi diyalnosti vitchyznyanykh restoraniv [Functional direction of cultural and entertainment activities of domestic restaurants]. Visnyk Mariupolskoho derzhavnoho universytetu. Seriya: Filosofiya, kulturolohiya, sotsiolohiya, 45–52 [in Ukrainian].
Kravchenko, O.V. (2004). Kreatyvnyy potentsial rekreatyvnoyi diyalnosti [Creative potential of recreational activity]. Retrieved from http://tourlib.net/statti_ukr/kravchenko17.htm [in Ukrainian].
Joglekar, M., Garcia-Molina, H., & Parameswaran, A. (2013). Evaluating the crowd with confidence. In Proceedings of the 19th ACM SIGKDD International Conference on Knowledge Discovery and Data Mining (KDD) (pp. 686–694) https://doi.org/10.1145/2487575.2487595 [in English].
Neilenko, S.M., & Prylepko, K.V. (2015). Problema zdorovoho kharchuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva m. Kyieva [The problem of healthy eating in the restaurants of the restaurant of Kiev]. In Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Hotelno-restorannyi biznes: innovatsiini napriamy rozvytku" [Materials of the International Scientific and Practical Conference "Hotel and Restaurant Business: Innovative Areas of Development"] (pp. 16–18). Kyiv: NUKhT [in Ukrainian].
Mazaraki, A.A, Peresichnyi, M.I., Shapoval, S.L., Hopkalo, L.M., Karpenko, P.O., Hryhorenko, O.M. ... Pleshkan, N.M.(2012). Proektuvannia hoteliv [Designing hotels]. Kyiv: KNTEU [in Ukrainian].
Rusavska, V.A. (Ed.). (2018). Teoretyko-praktychni pidkhody do efektyvnoho funktsionuvannia rynku hotelno-restorannykh posluh: stan, problemy, tendentsii [Theoretical and practical approaches to the effective functioning of the market of hotel and restaurant services: state, problems, trends] [Monograph]. Kyiv: Vydavnytstvo Lira-K [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Сергій Неіленко, Тетяна Стариченко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.