Особливості проектування сучасних приміщень культурно-дозвіллєвого призначення в закладах ресторанного господарства

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2018.157182

Ключові слова:

дозвілля, проектування, простір, ресторанний бізнес, технологія

Анотація

Актуальність. Зважаючи на високий рівень конкуренції та динамічного розвитку ринку ресторанного бізнесу, рестораторам необхідно чітко орієнтуватись у сфері надання послуг, зокрема культурно-розважальних. Тому виникає необхідність у створенні різноманітних анімаційних служб безпосередньо при закладах ресторанного господарства, завдання яких полягатиме у впровадженні, обґрунтуванні та реалізації цих програм. Це, в свою чергу, породжує задачу створення додаткового простору у закладах такого типу, що є особливо актуальним в умовах сьогодення. Мета і методи дослідження. Метою дослідження визначено обґрунтування проектування приміщень культурно-дозвіллєвого призначення в закладах ресторанного господарства, що полягає у розробленні технологічних рекомендацій щодо їх обладнання та дизайну. У статті використано методи моделювання, аналогії, системного підходу, формалізації, прогнозування. Результати. В ході дослідження обґрунтовано доцільність виокремлення в структурі закладів ресторанного господарства групи приміщень культурно-дозвіллєвого призначення, до складу якої рекомендовано включити кімнату відпочинку для дітей, сцену та естраду, кімнату для вітальє, зал для караоке, кімнату для сомельє, виставкові та демонстраційні зали з експозиціями, кімнату для проведення кулінарно-видовищних шоу, зал для проведення театралізованих рольових ігор, приміщення для гри на музичних інструментах, для персоналу, для зберігання сценічного та декоративного інвентарю. Висновки та обговорення. Обґрунтовано проектування приміщення культурно-дозвіллєвого призначення в закладах ресторанного господарства та формалізовано вимоги до них.

Біографії авторів

Sergii Neilenko, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат технічних наук

Tetyana Starychenko, Київський національний університет культури і мистецтв

Асистент

Посилання

Valeri, B., Florian, D., & Fabio, C. (2016). On the value of purpose-orientation and focus on locals in recommending leisure activities. IEEE Internet Computing, 2 (1), 8–23 [in English].

Valeri, B., Daniel, F., & Casati, F. (2016). Rating scales and algorithms for mobile recommender systems: The case of restaurant recommendations. Software: Practice and Experience, 62–78 [in English].

Valeri, B., Elbassuoni, Sh, & Amer-Yahia, S. (2016). Crowdsourcing reliable ratings for underexposed items. In Proceedings of the 12th International Conference on Web Information Systems and Technologies (WEBIST) (pp. 123–137) https://doi.org/10.5220/0005770700750086 [in English].

Karger, D.R, Oh, S., & Shah, D. (2014). Budget-optimal task allocation for reliable crowdsourcing systems. Operations Research, 62 (1), 1–24 https://doi.org/10.1287/opre.2013.1235 [in English].

Honchar, L.O. (2015) Funktsionalne spryamuvannya kulturno-rozvazhalnoyi diyalnosti vitchyznyanykh restoraniv [Functional direction of cultural and entertainment activities of domestic restaurants]. Visnyk Mariupolskoho derzhavnoho universytetu. Seriya: Filosofiya, kulturolohiya, sotsiolohiya, 45–52 [in Ukrainian].

Kravchenko, O.V. (2004). Kreatyvnyy potentsial rekreatyvnoyi diyalnosti [Creative potential of recreational activity]. Retrieved from http://tourlib.net/statti_ukr/kravchenko17.htm [in Ukrainian].

Joglekar, M., Garcia-Molina, H., & Parameswaran, A. (2013). Evaluating the crowd with confidence. In Proceedings of the 19th ACM SIGKDD International Conference on Knowledge Discovery and Data Mining (KDD) (pp. 686–694) https://doi.org/10.1145/2487575.2487595 [in English].

Neilenko, S.M., & Prylepko, K.V. (2015). Problema zdorovoho kharchuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva m. Kyieva [The problem of healthy eating in the restaurants of the restaurant of Kiev]. In Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Hotelno-restorannyi biznes: innovatsiini napriamy rozvytku" [Materials of the International Scientific and Practical Conference "Hotel and Restaurant Business: Innovative Areas of Development"] (pp. 16–18). Kyiv: NUKhT [in Ukrainian].

Mazaraki, A.A, Peresichnyi, M.I., Shapoval, S.L., Hopkalo, L.M., Karpenko, P.O., Hryhorenko, O.M. ... Pleshkan, N.M.(2012). Proektuvannia hoteliv [Designing hotels]. Kyiv: KNTEU [in Ukrainian].

Rusavska, V.A. (Ed.). (2018). Teoretyko-praktychni pidkhody do efektyvnoho funktsionuvannia rynku hotelno-restorannykh posluh: stan, problemy, tendentsii [Theoretical and practical approaches to the effective functioning of the market of hotel and restaurant services: state, problems, trends] [Monograph]. Kyiv: Vydavnytstvo Lira-K [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-26

Як цитувати

Neilenko, S., & Starychenko, T. (2018). Особливості проектування сучасних приміщень культурно-дозвіллєвого призначення в закладах ресторанного господарства. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, (2), 128–137. https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2018.157182

Номер

Розділ

ВИЩА ШКОЛА