Методологія проектування безалкогольних напоїв резистентної дії
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.1.2018.151648Ключові слова:
технологія, проектування, волоський горіх, екстракти, напої, резистентна діяАнотація
Мета дослідження – теоретичне та експериментальне обґрунтування технології безалкогольних напоїв резистентної дії з використанням волоського горіха на основі збалансованої за біохімічним складом місцевої рослинної сировини. Методи дослідження – фізико-хімічні, функціонально-технологічні, органолептичні, експериментально-статистичні, виконані з використанням сучасних приладів і комп’ютерних технологій. Наукова новизна статті полягає в обґрунтуванні вимог до безалкогольних напоїв резистентної дії і визначенні їх нутрієнтного складу. Висновки. У статті наголошено, що всі механізми захисної системи організму людини неможливі без участі певних нутрієнтів – вітамінів А, С, Е та поліфенолів, а імунній і антиоксидантній системам також потрібна участь вітамінів групи В (В6, В9, В12), каротиноїдів і мікроелементів (селен, цинк, йод та ін.). Створення напоїв із рослинної сировини, яка містить широкий набір нутрієнтів і мікроелементів резистентної для організму дії, при використанні у щоденному раціоні сприятиме покращенню і збереженню здоров’я людини. Для забезпечення заданої дії напоїв необхідне використання композицій рослинного походження з додаванням волоського горіха, який широко розповсюджений в Україні і в стадії молочно-воскової стиглості містить більшість необхідних нутрієнтів (вітаміни А, Е, С і групи В, каротиноїди, харчові волокна, поліфеноли, йод, цинк). Науково обґрунтовано технологію використання дієтичних добавок із волоського горіха для збагачення напоїв, що забезпечують їх високі органолептичні показники та біологічну цінність, – плоди молочно-воскової стиглості, перикарпій та екстракти на їх основі. Проведені дослідження стали підставою для розроблення методологічних підходів до формування та оцінювання якості багатокомпонентних напоїв резистентної дії на основі місцевої рослинної сировини з використанням волоського горіха, в тому числі їх достовірності і функціональності.Посилання
Amosov, N.M. (2002). Entsiklopediya Amosova. Algoritm zdorovya. Chelovek i obschestvo [Encyclopedia Amosov. Algorithm of health. Man and society]. Donetsk: Stalker [in Russian].
Carlos, K.B. (2013). Ferrari. Biomedical Nutritional and Epidemiologic Research Group (pp. 103104). Brazil: Federal University of Mato Grosso [in English].
Chaves, D.F.S., Solis, M.Y., Gandin, P., Benatti, F.B., Rodrigues, V.L., Paschoal, V. & Naves (2013). Acute Effects of Isocaloric Meals with Different Fiber and Antioxidant Contents on Inflammatory Markers in Healthy Individuals. Annals of Nutrition & Metabolism, Vol. 62, Issue 2, 164–168 [in English]. https://doi.org/10.1159/000341407
Cherevko, O.I. (2017). Innovatsiini tekhnolohii kharchovoi produktsii funktsionalnoho pryznachennia [Innovative technologies of food products of functional purpose] [Monohraph] (4nd ed.). Kharkiv: Kharkivskyi derzhavnyi universytet kharchuvannia ta torhivli [in Ukrainian].
Day, H.G. (1978). «Vitamin A». In National Nutrition Consortium, Vitamin-Mineral Safety. Toxicity and Misuse (pp. 2-4). Chicago: American Dietetic Association [in English].
Mazaraki, A.A. (2012). Tekhnolohiia kharchovykh produktiv funktsionalnoho pryznachennia [Functional food products technology] [Monohraph] (2nd ed.) Kyiv: Kyivskyi natsionalnyi torhovo-ekonomichnyi universytet [in Ukrainian].
Peresichnyi, M.I., Kravchenko, M. F., & Korzun V. N. (2002). Kharchuvannia liudyny i suchasne dovkillia: teoriia i praktyka [Nutrition of man and the modern environment: theory and practice] Kyiv: Kyivskyi natsionalnyi torhovo-ekonomichnyi universytet [in Ukrainian].
Pro zatverdzhennia norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhii [On approval of norms of physiological needs of the population of Ukraine in the main nutrients and energy] (1999) [Nakaz Ministerstva okhorony zdorovia Ukrainy vid 18.11.1999, № 272]. Retrieved from zakon.rada.gov.ua/ laws/show/z0834–99 [in Ukrainian].
Tiurikova, I.S. (2015). Tekhnolohiia kharchovoi produktsii z vykorystanniam voloskoho horikha: teoriia i praktyka [Food Technology Using Walnut: Theory and Practice]. Poltava: Poltavskyi universytet ekonomiky i torhivli [in Ukrainian].
Vasyleva, O.S., & Fylatov, F.R. (2001). Psihologiya zdorovya cheloveka: etalonyi, predstavleniya, ustanovki [Psychology of human health: standards, ideas, attitudes]. Moscow: Akademyia [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Інна Тюрікова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.