Дослідження фізико-хімічних параметрів селеновмісних олій
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.1.2018.151616Ключові слова:
олія лляна, олія розторопші, жирнокислотний склад, фізико-хімічні показники олійАнотація
Мета дослідження – визначити фізичні та хімічні показники якості олії з льону та розторопші для розширення їх використання у ресторанному господарстві. Методи дослідження – органолептичні, фізико-хімічні, зокрема: жирнокислотний склад селеновмісних олій, визначений методом рідинної хроматографії, кількість ізомерів жирних кислот – комп’ютерним моделюванням спектрів хроматограм; показники жиру – розрахунковим методом; коефіцієнт заломлення – рефрактометричним; колірне, йодне та перекисне числа – титруванням; окремі показники визначено органолептичними методами. Наукова новизна полягає у визначенні повного жирнокислотного складу та основних показників якості рослинних жирів та встановленні перспектив їх використання в кулінарії. Висновки. У статті наведено, проаналізовано і визначено органолептичні та фізико-хімічні показники якості жиру.
Посилання
Aranda, F., Gomez-Alonso, S., Rivera del Alamo, R.M., Salvador, M.D., & Fregapane, G. (2004). Triglyceride, total and 2-position fatty acid composition of Cornicabra virgin olive oil: Comparison with other Spanish cultivars. Food Chemistry, 86 (4), 485-492 [in English]. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2003.09.021
Barceló-Coblijn, C.G., Murphy, E.J., & Friel, J.K. (2008). Flaxseed oil and fish-oil capsule consumption alters human red blood cell n–3 fatty acid composition: a multiple-dosing trial comparing 2 sources of n–3 fatty acid. The American journal of clinical nutrition, 88 (3),801-809 [in English]. https://doi.org/10.1093/ajcn/88.3.801
De Onis, M., & Habicht, J.P. (1996). Anthropometric reference data for international use: recommendations from a World Health Organization Expert Committee. The American journal of clinical nutrition, 64 (4), 650-658 [in English]. https://doi.org/10.1093/ajcn/64.4.650
Hryshchenko, I.M., & Romanenko, R.P. (2007). Osoblyvosti zhyrno-kyslotnoho skladu novykh vydiv tsukrovoho pechyva [Features of the fatty acid composition of new types of sugar cookies]. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 2, 56-61 [in Ukrainian].
Pecherskaya, N.V., Kochetkova, A.A., Baykov, V.G., & Bessonov, V.V. (2006). Sravnitelnaya harakteristika antioksidantov rastitelnogo proishozhdeniya v sostave zhirovyih emulsionnyih produktov [Comparative characteristics of antioxidants of plant origin in the composition of fat emulsion products]. Voprosyi pitaniya, 4, 20-22 [in Russian].
Rodak, O.Ia. (2009). Polipshennia zhyrnokyslotnoho skladu sprediv iz vykorystanniam netradytsiinykh olii [Improvement of the fatty acid composition of spreads using non traditional oils]. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohii, 36 (2), 149-152 [in Ukrainian].
Shematonov,D.V. (2001).Razrabotka retseptur salatnyih zapravok na osnove lnyanogo pischevogo masla dlya funktsionalnogo pitaniya [Formulation of salad dressings based on flaxseed edible oil for functional nutrition]. Maslozhirovaya promyishlennost, 3, 26-27 [in Russian].
Sydorenko, O.V., Bolila, N.O., & Forostiana, N.P. (2017). Otsinka zberezhenosti zhyru akuly katran [Estimation of preservation of fat shark Katran]. In Bulletinof the national technical university “Kharkiv polytechnic institute” Series: New solutions in modern technologies (Vol. 53 (1274), pp. 146-151). Kharkiv: National technical university «KhPI» [in Ukrainian].
Tyshchenko, Ye.V., & Ponomarov, P.Kh. (2005). Kharchovi zhyry [Dietary Fats] (2nd ed.). Kyiv: KNUTE [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Ігор Грищенко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.