Педагогічні інновації у викладанні дисциплін циклу професійної та практичної підготовки фахівців готельно-ресторанної справи
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.1.2018.151394Ключові слова:
педагогічна інновація, дисципліни професійної та практичної підготовки, готельно-ресторанна справа, метод проектів, майстер-клас, тренінгове навчанняАнотація
Мета дослідження – проаналізувати ефективність інноваційної діяльності у сучасній системі вищої освіти та її актуальність у підготовці майбутніх фахівців із готельно-ресторанної справи. Методи дослідження полягають у теоретичному аналізі та синтезі психолого-педагогічної та науково-методичної літератури із проблеми підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи. Наукова новизна статті полягає у висвітленні інноваційних методів навчання в системі підготовки майбутніх фахівців із готельно-ресторанної справи. Висновки. У статті наголошено на необхідності підготовки висококласних фахівців готельно-ресторанного сервісу, здатних зробити український ринок у цій галузі конкурентоспроможним. Охарактеризовано основні інноваційні методи, форми і технології навчання, які сприяють ефективному розвитку професійних компетенцій майбутніх фахівців, а саме: майстер-класи, метод проектів, тренінгове навчання. Вважаємо, що впровадження зазначених педагогічних інновацій у навчальний процес дозволить майбутнім фахівцям готельно-ресторанної справи не лише більш ефективно засвоювати професійні знання, а й сприятиме розвитку проблемно-пошукового мислення; формуванню професійного міркування; активізації науково-дослідницької роботи.
Посилання
Babeshko, M.S. (2016). Osoblyvosti pidhotovky fakhivtsiv iz hotelno-restorannoi spravy do profesiinoi diialnosti u vyshchomu navchalnomu zakladi [Features of preparation of specialists in hotel and restaurant business to professional activities in higher educational institutions]. Pedahohika formuvannia tvorchoi osobystosti u vyshchii i zahalnoosvitnii shkolakh, 46, 277-282 [in Ukrainian].
Chykun, N., & Pasalskyi, B. (2016). Innovatsiini tekhnolohii navchannia u reformuvanni systemy vyshchoi osvity [Innovative learning technologies in the reform of the higher education system]. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho torhovelno-ekonomichnoho universytetu, 3, 135–144 [in Ukrainian].
Dolhopol, O. (2013). Osoblyvosti profesiinoi pidhotovky maibutnikh fakhivtsiv sfery restorannoho obsluhovuvannia [Features of professional training of future specialists in the sphere of restaurant service]. Vytoky pedahohichnoi maisternosti. Seriia: Pedahohichni nauky, 11, 119-123 [in Ukrainian].
Kankovskyi, I.Ie. (2013). Maister-klas yak suchasna forma samostiinoi roboty maibutnikh inzheneriv-pedahohiv [Master class as a modern form of independent work of future engineer educators]. Pedahohichnyi dyskurs, 14, 211-216 [in Ukrainian].
Myronenko, N. (2016). Mistse innovatsiinoi diialnosti u profesiinii pidhotovtsi maibutnikh fakhivtsiv hotelno-restorannoi spravy [The place of innovation activity in the professional training of future specialists in hotel and restaurant business]. Naukovi zapysky. Seriia: Problemy metodyky fizyko-matematychnoi i tekhnolohichnoi osvity, 9 (3), 6-9 [in Ukrainian].
Oliinyk, D.I. (Ed.). (2015). Ekonomika rehioniv u 2015 rotsi: novi realii i mozhlyvosti v umovakh zapochatkovanykh reform [The region’s economy in 2015: new realities and opportunities in the context of the initiated reforms]. Kyiv: National Institute for Strategic Studies [in Ukrainian].
Trofimuk,K.V.(2012).Treninh yak forma pidhotovky maibutnikh fakhivtsiv iz hotelno-restorannoi spravy do kultury profesiinoho spilkuvannia [Training as a form of preparation of future specialists in the hotel and restaurant business to the culture of professional communication]. Pedahohichni nauky [Pedagogical sciences] (Issue 62, pp. 337–342). Kherson: Khersonskyi derzhavnyi universytet. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Юлія Земліна
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.