Якість кулінарної продукції функціонального призначення для студентів
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.1.2018.147408Ключові слова:
кулінарна продукція функціонального призначення, якість, крокети, борошняні батончики, дієтичні добавкиАнотація
Актуальність. На сучасному розвитку нутриціології доведено, що розроблення та впровадження кулінарної продукції з певною біологічною направленістю (функціонального призначення) дають можливість збагатити хімічний склад раціону харчування сучасної людини та певною мірою сприяти підвищенню стійкості її організму до дії негативного впливу різних чинників. У зв’язку з вищезазначеним і з урахуванням недостатності у раціоні харчування студентів продуктів оздоровчого спрямування розроблення технології кулінарної продукції на основі функціональних інгредієнтів є актуальним. Мета і методи. Метою наукових досліджень є обґрунтування якості розробленої кулінарної продукції функціонального призначення з раціональним використанням натуральної сировини підвищеної поживної цінності для студентів. У роботі використано стандартні та сучасні методи досліджень, які дозволили визначити функціональні, технологічні, фізико-хімічні, структурно-механічні та біологічні властивості готових виробів. Результати. Основні теоретичні та практичні результати, що визначають новизну дослідження, полягають у закономірності створення кулінарної продукції функціонального призначення шляхом раціонального комбінування сировинних інгредієнтів та начинок і на їх основі розроблення раціонів харчування для студентів. Кулінарну продукцію функціонального призначення для студентів впроваджено у підприємствах харчування закладів вищої освіти України. Висновки та обговорення. Встановлено, що при споживанні розробленої кулінарної продукції з дієтичними добавками та рослинно-молочними начинками забезпечується від 15 до 34 % добової потреби у більшості есенціальних речовин, що уможливлює віднесення таких продуктів до категорії функціональних.
Посилання
Cavadindi, C., Siega-Riz, A., & Popkin, B. (2000). US adolescent food intake trends from 1965 to 1996. WJM, 173, 378-383 [in English]. https://doi.org/10.1136/ewjm.173.6.378
Cherevko, O.I., Peresichnyi, M.I., Peresichna, S.M., Svidlo K.V., Hryshchenko I.M., Tiurikova, I.S. … Lifirenko, O.S. (2017). Innovatsiini tekhnolohii kharchovoi produktsii funktsionalnoho pryznachennia [Innovative technologies of food products of functional purpose] [Monograph]. (Pt. 1). Kharkiv: KhDUKhT [in Ukrainian].
Dinger, M., & Waigandt, A. (1997). Dietary Intake and Physical Activity Behaviors of Male and Female College Students. American Journal of Health Promotion, 11, 360-362. [in English]. https://doi.org/10.4278/0890-1171-11.5.360
Kirilenko, N.P. (2005). Voprosyi pitaniya studentov meditsinskoy akademii [Nutritional Issues for Medical Academy Students]. In Optimalnoe pitanie – zdorove natsii [Optimal nutrition – the health of the nation], Proceedings of the 8th All-Russian Congress (pp. 117-118). Moscow: NIIP RAMN [in Russian].
Krasnenkov, V.L., Kirilenko, N.P., & Baranova, O.V. (2005). Povyishenie znaniy i motivatsii u studentov k zdorovomu pitaniyu [Increase students’ knowledge and motivation for healthy nutrition]. In Optimalnoe pitanie – zdorove natsii [Optimal nutrition – the health of the nation], Proceedings of the 8th All-Russian Congress (p. 137). Moscow: NIIP RAMN [in Russian].
Lakshin, A.M., & Kozhevnikova, N.G. (2008). Pitanie kak faktor formirovaniya zdorovya i rabotosposobnosti studentov [Nutrition as a factor in the formation of students’ health and performance]. Voprosyi pitaniya, 1, 43-45 [in Russian].
Ovchinnikov, Yu.A. (Red.). (1974). Novyie metodyi analiza aminokislot, peptidov i belkov [New methods for analyzing amino acids, peptides and proteins]. Moscow: Mir [in Russian].
Peresichna, S.M. (2013). Tekhnolohiia kulinarnoi produktsii funktsionalnoho pryznachennia dlia studentiv [Technology of culinary production of functional purpose for students]. In Nauchnyie issledovaniya i ih prakticheskoe primenenie: Sovremennoe sostoyanie i puti razvitiya [Scientific research and its practical application: The current state and ways of development], The International Scientific and Practical Internet Conference. Ivanovo: MARKOVA AD [in Ukrainian].
Peresichna, S.M. (2014). Skryninhova otsinka vplyvu kharchuvannia na zdorovia studentiv. In Sbornik nauchnyih trudov SWorld [Collection of scientific papers SWorld] (pp. 19-25). Ivanovo: MARKOVA AD [in Ukrainian].
Peresichnyi, M., Karpenko, P., & Peresichna, S. (2011). Kontseptsiia orhanizatsii kharchuvannia studentiv [The concept of nutrition for students]. Problemyi stareniya i dolgoletiya, 2, 177-188 [in Ukrainian].
Peresichnyiy, M.I., & Peresichnaya, S.M. (2016). Izuchenie vliyaniya pischevyih kompozitsionnyih smesey na hod tehnologicheskogo protsessa i kachestvo bulochnyih izdeliy. In Aktualnyie problemyi nauki XXI veka [Actual problems of science of the XXI century], XVII International Scientific and Practical Conference (pp. 61-65). Moscow: Cognitio [in Russian].
Peresichnyiy, M.I., Pyatnitskiy, T.A., & Yakimenko, D.M. (1992). Ratsionalnoe pitanie v usloviyah ioniziruyuschey radiatsii [Rational nutrition in terms of ionizing radiation]. Kyiv: Lyibid [in Russian].
Pilunskaya, O., Yaschenko, S., & Butyirskaya, I. (2010). Gigienicheskaya otsenka pitaniya studentov-medikov [Hygienic assessment of the nutrition of medical students]. Tavricheskiy mediko-biologicheskiy vestnik, 4, 130-132 [in Russian].
Rogov, I.A., Antipova, L.V., & Dunchenko, N.I. (2007). Himiya pischi [Food chemistry]. Moscow: Kolos [in Russian].
Shapoval, S.L., Forostiana, N.P., Lytvynov, Yu.V., & Romanenko, R.P. (2012). Metodychni rekomendatsii do vykonannia naukovo-doslidnykh robit z vykorystanniam universalnoho vymiriuvalnoho kompiuternoho pryladu [Methodical recommendations for the implementation of research work using a universal measuring computer device]. Kyiv: KNTEU [in Ukrainian].
Ustinova, A.V., & Zernova, O.V. (2011). Myasnyie produktyi dlya profilaktiki immunodefitsitnyih sostoyaniy u podrostkov i molodezhi. In Personifitsirovannaya dietologiya: nastoyaschee i buduschee [Personalized dietology: present and future], XIII All-Russian Congress of Nutritionists and Nutritionists. Moscow, 2011 [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Михайло Пересічний, Світлана Пересічна
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.