Формування концепції розвитку та модернізації конкурентоздатних закладів готельно-ресторанного господарства в умовах глобальних загроз
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.8.1.2025.334835Ключові слова:
концепція розвитку, реформа, кризові умови, глобальні загрози, готельно-ресторанний бізнес, військовий кейтерингАнотація
Актуальність. Актуальність обраного дослідження полягає в тому, що глобальні події останнього часу, такі як збройна агресія російської федерації в Україні 2022 р, пандемія коронавірусу COVID-19, внесли істотні зміни до звичного ритму життя кожної людини, незалежно від того, в якій країні світу вона проживає. Ці обставини стали основою вивчення та аналізу розвитку закладів готельно-ресторанного господарства в умовах глобальних загроз із подальшою метою створення комплексної системи сталого розвитку, що, зі свого боку, стане важливим напрямком у забезпеченні розвитку національної економіки. Мета дослідження – проаналізувати сучасну ситуацію формування концепції розвитку та модернізації конкурентоздатних закладів готельно-ресторанного господарства в умовах глобальних загроз. Методи дослідження базуються на аналізі спеціальної літератури із проблеми дослідження, що охоплює основи Концепції розвитку, узагальнення та синтез вивченого матеріалу для подальшої роботи над проблемою, здійснення збору даних і статистичних угруповань, математичного розрахунку, побудови графічних матеріалів, застосування методів економічного дослідження, систематизації одержаного матеріалу, здійснення дослідно-експериментальної роботи. Результати. У статті досліджено діяльність готельно-ресторанного господарства в обмежених умовах на вітчизняному та зарубіжному досвіді; подано концепції розвитку сфери послуг від класичних інтерпретацій до сучасних викликів; описано організацію діяльності готельно-ресторанного бізнесу на фундаментальних принципах військової сфери, сформовано концепцію розвитку та модернізації конкурентоздатних закладів готельно-ресторанного господарства в умовах глобальних загроз. Висновки та обговорення. Наукова новизна статті полягає у розробленні науково-практичних рекомендацій, спрямованих на забезпечення сталого розвитку закладів готельно-ресторанного господарства в умовах глобальних загроз. Практичне значення полягає у тому, що наукові та практичні положення цього дослідження можуть бути реалізовані в індустрії гостинності в умовах глобальних загроз.
Посилання
Bakerenko, N. P. (2013). Osoblyvosti diialnosti pidpryiemstv hotelnoi industrii [Features of activity of enterprises of hotel industry]. Scientific Bulletin of UNFU, 23(15), 168–176 [in Ukrainian].
Batchenko L. V., Honchar L. O., & Beliak A. O. (2020). Formuvannia mekhanizmu finansovoi stiikosti pidpryiemstv sfery hostynnosti: orhanizatsiino-ekonomichnyi analiz [Formation of the mechanism of financial sustainability of hospitality industry: Organizational and economic analysis]. Entrepreneurship and Trade, 27, 13–20. https://doi.org/10.36477/2522-1256-2020-27-02 [in Ukrainian].
Bazhenova, S. E., Belinska, T. Ye., & Veselovska, K. O. (2020). Kulinarna etnolohiia: kukhnia semy kultur i ne tilky [Culinary ethnology: Cuisine of seven cultures and more]. Kamianets- Podilskyi Ivan Ohiienko National University [in Ukrainian].
Danyliuk, T. I. (2014). Sfera posluh yak obiekt investytsiinoi diialnosti [Service business as object of investment activity]. Investytsii: praktyka ta dosvid, 17, 10–12 [in Ukrainian].
Ministr oborony initsiiuie zaprovadzhennia novoho pidkhodu shchodo kharchuvannia viiskovykh [The Minister of Defense initiates the introduction of a new approach to military nutrition]. (2023, January 25). ArmiiaInform. https://armyinform.com.ua/2023/01/25/ministr-oborony-inicziyuye-zaprovadzhennya-novogo-pidhodu-shhodo-harchuvannya-vijskovyh/ [in Ukrainian].
Ministry of Defense of Ukraine. (2019, November 15). Pro zatverdzhennia Katalohu produktiv kharchuvannia [On approval of the Food Catalog] (Order No. 591). Verkhovna Rada of Ukraine. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0591322-19#Text
Ministry of Defense of Ukraine. (2020, April 29). Pro zatverdzhennia Poriadku zastosuvannia Katalohu produktiv kharchuvannia [On approval of the Procedure for applying the Food Catalog] (Order No. 140). Verkhovna Rada of Ukraine. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0444-20#Text
Pylypiv, V. V. (2017). Hostynnist u publichnomu prostori yevropeiskoho industrialnoho mista [Hospitality in the public space of the European industrial city]. Ukrainian Culture: The Past, Modern Ways of Development. Branch: Culturology, 25, 200–208 [in Ukrainian].
Shepel, T. V. (2019). Analiz tendentsii rozvytku zakladiv kharchuvannia ta yikh vplyv na dokhidnist restorannoho biznesu v Ukraini [Analysis of trends of development of foodstuffs and their influence on the income of restaurant business of Ukraine]. Eastern Europe: Economy, Business and Management, 1(18), 78–82 [in Ukrainian].
Voitovych, N. M., & Hrymak, O. Ya. (2017). Tradytsiina hostynnist ukraintsiv ta yii znachennia dlia rozvytku turyzmu [Traditional hospitality of Ukrainians and its meaning for tourism development]. Scholarly Works of the Faculty of History, Zaporizhzhya National University, 48, 205–207 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.