Впровадження роботизації та застосування штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.7.2.2024.335180Ключові слова:
робототехніка, штучний інтелект, готельний і ресторанний бізнес, автоматизація, інновації, ефективність управління, конкурентоспроможністьАнотація
Актуальність. Дослідження охоплює широкий спектр напрямів – від теоретичних основ до практичних стратегій впровадження, орієнтованих на використання перспективних технологій як каталізаторів розвитку індустрії гостинності. У статті наведено ґрунтовний аналіз наукових і практичних досліджень і методологій впровадження робототехніки та штучного інтелекту, обґрунтовано тенденції та виклики галузі відповідно до сучасних умов. Досліджено організаційно-економічні механізми роботизації бізнес-процесів та оцінено їх вплив на ефективність діяльності підприємств. Доведено, що впровадження робототехніки та штучного інтелекту є ключовим чинником підвищення конкурентоспроможності закладів у сучасних умовах. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні рекомендацій щодо підвищення ефективності впровадження роботизації процесів обслуговування та виробництва в закладах ресторанного господарства. Методи дослідження базуються на загальнонаукових і спеціальних методах пізнання: системному аналізі, синтезі, порівнянні, узагальненні, статистичному аналізі, економіко-математичному моделюванні та експертних оцінках. Результати. Визначено взаємозв’язок між робототехнікою та штучним інтелектом, а також розглянуто види та методи застосування штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі. Встановлено, що робототехніка є ключовим чинником підвищення конкурентоспроможності закладів у сучасних умовах, забезпечення оптимізації операційних процесів і покращення якості обслуговування. Виявлено, що успішне впровадження роботизованих систем потребує комплексного підходу, який охоплює технологічні, організаційні та управлінські аспекти трансформації бізнес-процесів. Висновки та обговорення. Стверджується, що в контексті децентралізації та дерегуляції в Україні актуальним є створення цілісної системи управління, здатної відповідати сучасним і перспективним вимогам динамічного розвитку та функціонувати на різних рівнях – державному, регіональному, окремого бізнесу та підприємства.
Посилання
Barabash, Ye. V. (n.d.). Innovatsiini tekhnolohii v hotelnomu biznesi [Innovative technologies in the hotel business]. Vse pro turyzm. https://tourlib.net/statti_ukr/barabash.htm [in Ukrainian].
Erdem, A., & Barakazi, M. (2023). Innovative technology applications in hotel businesses. In J. Marques & R. P. Marques (Eds.), Digital transformation of the hotel industry: Theories, practices, and global challenges (pp. 17–36). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-031-31682-1_2 [in English].
Iranmanesh, M., Ghobakhloo, M., Nilashi, M., Tseng, M.-L., Yadegaridehkordi, E., & Leung, N. (2022). Applications of disruptive digital technologies in hotel industry: A systematic review. International Journal of Hospitality Management, 107, Article 103304. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2022.103304 [in English].
Kish, H. V. (2023). Innovatsiini tekhnolohii v diialnosti hotelnorestorannykh pidpryiemstv [Innovative technologies in the activities of hotel and restaurant enterprises]. Current Issues in Modern Science, 6(12), 65–77. https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77 [in English].
Lysiuk, T. V., Tereshchuk, O. S., & Pasichnyk, M. P. (2022). Innovatsiini tekhnolohii u hotelno – restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies in the hotel and restaurant]. Economy and Society, 40. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 [in Ukrainian].
Martynova, D. Yu., & Stoiko, I. I. (2023, May 26). Innovatsiini tendentsii v restorannii industrii u sohochasnykh umovakh [Innovative trends in the restaurant industry in modern conditions]. In Nauka, innovatsii, biznes: problemy, perspektyvy i sohochasni trendy rozvytku [Science, innovation, business: Problems, prospects and current development trends] [Conference proceedings] (pp. 74–75). Palianytsia V. A. [in Ukrainian].
Parapanos, D., & Michopoulou, E. (2023). Innovative mobile technology in hotels and the use of gamification. Tourism Planning & Development, 20(2), 162–187. https://doi.org/10.1080/21568316.2022.2107563 [in English].
Rybalchenko, N. P., Namliieva, N. V, & Harbar, H. A. (2022). Rozvytok suchasnykh tekhnolohii industrii hostynnosti v umovakh tsyfrovizatsii ekonomiky [Development of modern technologies of the hospitality industry in the conditions of digitalization of the economy]. Derzhavne upravlinnia: udoskonalennia ta rozvytok, 2. https://doi.org/10.32702/2307-2156-2022.2.30 [in Ukrainian].
Shatska, Z. Ya., & Semko, V. V. (2017, May 24). Vprovadzhennia novykh tekhnolohii na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Introduction of new technologies at domestic enterprises]. In Suchasni determinanty rozvytku biznes-protsesiv v Ukraini [Modern determinants of business process development in Ukraine] [Conference proceedings] (pp. 370–373). Kyiv National University of Technologies and Design [in Ukrainian].
V Ukraini z pochatku viiny zakrylosia blyzko 7000 restoraniv ta kafe – asotsiatsiia [About 7,000 restaurants and cafes have closed in Ukraine since the beginning of the war – association]. (2022, September 11). Finance.ua. https://news.finance.ua/ua/v-ukraini-z-pochatku-viyny-zakrylosya-blyz-ko-7000-restoraniv-ta-kafe-asociaciya [in Ukrainian].
Zavadynska, O. (2018). Innovatsiini tekhnolohii hospodariuvannia v hotelno-restorannomu biznesi [Innovative technology management in the restaurant business]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 2, 93–102. https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2018.157176 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.