Впровадження роботизації та застосування штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.7.2.2024.335180

Ключові слова:

робототехніка, штучний інтелект, готельний і ресторанний бізнес, автоматизація, інновації, ефективність управління, конкурентоспроможність

Анотація

Актуальність. Дослідження охоплює широкий спектр напрямів – від теоретичних основ до практичних стратегій впровадження, орієнтованих на використання перспективних технологій як каталізаторів розвитку індустрії гостинності. У статті наведено ґрунтовний аналіз наукових і практичних досліджень і методологій впровадження робототехніки та штучного інтелекту, обґрунтовано тенденції та виклики галузі відповідно до сучасних умов. Досліджено організаційно-економічні механізми роботизації бізнес-процесів та оцінено їх вплив на ефективність діяльності підприємств. Доведено, що впровадження робототехніки та штучного інтелекту є ключовим чинником підвищення конкурентоспроможності закладів у сучасних умовах. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні рекомендацій щодо підвищення ефективності впровадження роботизації процесів обслуговування та виробництва в закладах ресторанного господарства. Методи дослідження базуються на загальнонаукових і спеціальних методах пізнання: системному аналізі, синтезі, порівнянні, узагальненні, статистичному аналізі, економіко-математичному моделюванні та експертних оцінках. Результати. Визначено взаємозв’язок між робототехнікою та штучним інтелектом, а також розглянуто види та методи застосування штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі. Встановлено, що робототехніка є ключовим чинником підвищення конкурентоспроможності закладів у сучасних умовах, забезпечення оптимізації операційних процесів і покращення якості обслуговування. Виявлено, що успішне впровадження роботизованих систем потребує комплексного підходу, який охоплює технологічні, організаційні та управлінські аспекти трансформації бізнес-процесів. Висновки та обговорення. Стверджується, що в контексті децентралізації та дерегуляції в Україні актуальним є створення цілісної системи управління, здатної відповідати сучасним і перспективним вимогам динамічного розвитку та функціонувати на різних рівнях – державному, регіональному, окремого бізнесу та підприємства.

Біографія автора

Надія Сапельнікова, Київський університет культури

Кандидатка економічних наук

Посилання

Barabash, Ye. V. (n.d.). Innovatsiini tekhnolohii v hotelnomu biznesi [Innovative technologies in the hotel business]. Vse pro turyzm. https://tourlib.net/statti_ukr/barabash.htm [in Ukrainian].

Erdem, A., & Barakazi, M. (2023). Innovative technology applications in hotel businesses. In J. Marques & R. P. Marques (Eds.), Digital transformation of the hotel industry: Theories, practices, and global challenges (pp. 17–36). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-031-31682-1_2 [in English].

Iranmanesh, M., Ghobakhloo, M., Nilashi, M., Tseng, M.-L., Yadegaridehkordi, E., & Leung, N. (2022). Applications of disruptive digital technologies in hotel industry: A systematic review. International Journal of Hospitality Management, 107, Article 103304. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2022.103304 [in English].

Kish, H. V. (2023). Innovatsiini tekhnolohii v diialnosti hotelnorestorannykh pidpryiemstv [Innovative technologies in the activities of hotel and restaurant enterprises]. Current Issues in Modern Science, 6(12), 65–77. https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77 [in English].

Lysiuk, T. V., Tereshchuk, O. S., & Pasichnyk, M. P. (2022). Innovatsiini tekhnolohii u hotelno – restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies in the hotel and restaurant]. Economy and Society, 40. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 [in Ukrainian].

Martynova, D. Yu., & Stoiko, I. I. (2023, May 26). Innovatsiini tendentsii v restorannii industrii u sohochasnykh umovakh [Innovative trends in the restaurant industry in modern conditions]. In Nauka, innovatsii, biznes: problemy, perspektyvy i sohochasni trendy rozvytku [Science, innovation, business: Problems, prospects and current development trends] [Conference proceedings] (pp. 74–75). Palianytsia V. A. [in Ukrainian].

Parapanos, D., & Michopoulou, E. (2023). Innovative mobile technology in hotels and the use of gamification. Tourism Planning & Development, 20(2), 162–187. https://doi.org/10.1080/21568316.2022.2107563 [in English].

Rybalchenko, N. P., Namliieva, N. V, & Harbar, H. A. (2022). Rozvytok suchasnykh tekhnolohii industrii hostynnosti v umovakh tsyfrovizatsii ekonomiky [Development of modern technologies of the hospitality industry in the conditions of digitalization of the economy]. Derzhavne upravlinnia: udoskonalennia ta rozvytok, 2. https://doi.org/10.32702/2307-2156-2022.2.30 [in Ukrainian].

Shatska, Z. Ya., & Semko, V. V. (2017, May 24). Vprovadzhennia novykh tekhnolohii na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Introduction of new technologies at domestic enterprises]. In Suchasni determinanty rozvytku biznes-protsesiv v Ukraini [Modern determinants of business process development in Ukraine] [Conference proceedings] (pp. 370–373). Kyiv National University of Technologies and Design [in Ukrainian].

V Ukraini z pochatku viiny zakrylosia blyzko 7000 restoraniv ta kafe – asotsiatsiia [About 7,000 restaurants and cafes have closed in Ukraine since the beginning of the war – association]. (2022, September 11). Finance.ua. https://news.finance.ua/ua/v-ukraini-z-pochatku-viyny-zakrylosya-blyz-ko-7000-restoraniv-ta-kafe-asociaciya [in Ukrainian].

Zavadynska, O. (2018). Innovatsiini tekhnolohii hospodariuvannia v hotelno-restorannomu biznesi [Innovative technology management in the restaurant business]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 2, 93–102. https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2018.157176 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-07-15

Як цитувати

Сапельнікова, Н. (2025). Впровадження роботизації та застосування штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 7(2), 220–229. https://doi.org/10.31866/2616-7468.7.2.2024.335180

Номер

Розділ

СТРАТЕГІЧНИЙ ТА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ