Механізми адаптації міжнародного досвіду підвищення продуктивності праці у сфері готельно-ресторанного бізнесу України
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.8.1.2025.334864Ключові слова:
продуктивність праці, готельно-ресторанний бізнес, міжнародний досвід, організація праці, адаптація практик, мотивація персоналу, стійкість підприємствАнотація
Актуальність. В умовах глобалізації та впливу кризових явищ, зокрема воєнного стану в Україні, питання підвищення продуктивності праці у готельно-ресторанному бізнесі набуває особливої актуальності. Сучасні виклики вимагають запровадження ефективних підходів до організації праці та управління персоналом, що довели свою результативність у світовій практиці. Впровадження міжнародного досвіду дозволяє посилити конкурентоспроможність підприємств сфери гостинності та забезпечити їхню стійкість в умовах невизначеності. Проблематика дослідження є важливою для розроблення дійових механізмів адаптації світових практик до національних особливостей ведення бізнесу. Метою статті є виявлення ефективних механізмів підвищення продуктивності праці на основі аналізу та адаптації міжнародного досвіду для потреб готельно-ресторанного бізнесу України. Для досягнення мети застосовано методи теоретичного узагальнення, аналізу та порівняння міжнародних практик, системного підходу, а також елементи кейс-методу для оцінки реальних прикладів впровадження іноземних моделей управління персоналом. Результати. У результаті дослідження визначено пріоритетні напрями вдосконалення організації праці, серед яких –застосування гнучких моделей зайнятості, розвиток корпоративної культури, активне використання нематеріальної мотивації та інвестування в безперервне навчання персоналу. Запропоновано конкретні механізми адаптації міжнародних підходів до українських реалій, що враховують економічні та соціальні особливості сучасного періоду. Висновки та обговорення. Висновки та обговорення одержаних результатів свідчать про доцільність інтеграції світового досвіду управління продуктивністю праці у вітчизняну практику готельно-ресторанного бізнесу. Новизна дослідження полягає у систематизації та обґрунтуванні ефективних зарубіжних практик з адаптацією до умов функціонування українських підприємств під час воєнного стану. Практичне значення результатів проявляється у можливості підвищення стійкості бізнесу, оптимізації трудових процесів і створенні основ для відновлення та розвитку сфери гостинності в післявоєнний період.
Посилання
Baum, T. (2006). Human Resource management for tourism, hospitality and leisure: An international perspective. Thomson Learning [in English].
Besterfield, D. H., Besterfield-Michna, C., Besterfield, G. H., & Besterfield-Sacre, M. (1995). Total Quality Management. Prentice Hall [in English].
Buttle, F., & Maklan, S. (2019). Customer relationship management: Concepts and technologies (4th ed.). Routledge [in English].
Dzhedzhula, V. Ya., Yepifanova, I., & Tkachuk, L. (2025). Upravlinnia personalom pidpryiemstv hotelno-restorannoho biznesu [Personnel management of hotel and restaurant enterprises]. Modeling the Development of the Economic Systems, 1, 443–450. https://doi.org/10.31891/mdes/2025-15-57 [in Ukrainian].
Hofstede, G. (2001). Culture’s consequences: Comparing values, behaviors, institutions, and organizations across nations (2nd ed.). Sage Publications [in English].
Imai, M. (1986). Kaizen: The key to Japan’s competitive success. McGraw-Hill [in English].
Kriuchkova, N. M. (2024). Finansova nestabilnist v Ukraini u konteksti hlobalnykh transformatsii [Financial instability in Ukraine in the context of global transformations]. Achievements of the economy: Prospects and Innovations, 10. https://doi.org/10.5281/zenodo.13644617 [in Ukrainian].
Laudon, K. C., & Laudon, J. P. (2020). Management information systems: Managing the digital firm (16th ed.). Pearson [in English].
Liker, J. K. (2004). The Toyota way: 14 management principles from the world’s greatest manufacturer. McGraw-Hill [in English].
No Spoilers. (2023, June 19). Applying the Kaizen Philosophy in the Hospitality Industry. Linkedin. https://www.linkedin.com/pulse/applying-kaizen-philosophy-hospitality-industry-nospoilers [in English].
Riabenka, M. O., & Mazurkevych, I. O. (2020). Upravlinnia personalom u zakladakh hotelno-restorannoho hospodarstva [Management of enterprise a personnel hotel-restaurant spheres]. Intellect XXI, 1, 75–80. https://doi.org/10.32782/2415-8801/2020-1.13 [in Ukrainian].
Schien, E. H. (2010). Organizational culture and leadership (4th ed.). Jossey-Bass [in English].
UN Tourism. (2021). World Tourism Barometer. https://doi.org/10.18111/wtobarometereng [in English].
Womack, J. P., & Jones, D. T. (1996). Lean thinking: Banish waste and create wealth in your corporation. Simon & Schuster [in English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.