Менторинг та Agilе: точки дотику в управлінні рестораном
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-7468.4.1.2021.234829Ключові слова:
менторинг, коучинг, ресторан, Agile, клієнтоорієнтованість, онлайн-платформа, пандеміяАнотація
Актуальність. Ескалація пандемії та коливальний локдаун створюють депресивні настрої в ресторанному бізнесі: власники балансують на межі вибору між виживанням та порушенням карантинних умов, персонал – змушений змінювати формати професії. Реалії подальшої невизначеності вимагають трансформації бізнес-середовища ресторану та посилення компетентностей персоналу, підходящих для антикризової протидії. Стратегічний фреймворк потребує ефективних тактичних сесій з огляду на специфіку роботи в умовах локдауну: ресторанний бізнес корегує формати обслуговування і продовжує ефективну комунікацію через системи дистрибуції, дистанціонуючи сервіси, організовуючи адресну доставку клієнтам і продаж на винос ресторанної продукції. Клієнтоорієнтоване управління при цьому набуває нового змісту і гнучких форм, де менторство стає флагманом у дезорієнтованому економічному середовищі.
Тому впровадження менторингу, що кореляційно поєднується з Agile-технологіями управління, є важливою складовою стратегії розвитку ресторанного бізнесу та актуальним об’єктом дослідження.
Мета і методи. Мета дослідження полягає у теоретичному аналізі менторингу та формуванні його референтної моделі, що визначає напрями удосконалення управління рестораном в умовах пандемічних ризиків. Міжпарадигмальний характер об’єктів дослідження зумовлює застосування комплексу загальнонаукових методів, таких як теоретичний аналіз та синтез, моделювання, елімінування, що забезпечило ґрунтовний розгляд компонентів менторингу та Agile-управління бізнес-процесів у ресторані, їх моделювання в єдину систему антикризової протидії локдауну.
Результати. Здійснено емпіричний аналіз дефініцій «менторинг» та «Agile». Сформовано референтну модель менторингу та досліджено її основні компоненти. Розвинуто основні положення Agile-управління в ресторані в умовах коливного локдауну. Розроблено рекомендації щодо компіляції менторингу та Agile-управління в ефективну модель тактичного розвитку ресторану.
Висновки та обговорення. Дослідження показало, що актуалізація менторингу та гнучких методів управління є нагальним науковим завданням, оскільки дозволяє вивчити та науково обґрунтувати рекомендаційний комплекс за їх імплементацією у практичну діяльність суб’єктів господарювання. Подальші дослідження потребують поглиблення з огляду оцінки результативності менторингу та Agile-управління в діяльності ресторанів у постковідний період.
Посилання
Andrusiak, I. V. (2018). Mentorstvo yak model partnerstva vuzu ta shkoly [Mentoring as a model of university-school partnership]. https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/21616 [in Ukrainian].
Asuka, E. S., Halari, C. D., & Halari, M. M. (2016). Mentoring in Medicine: A Retrospective Study. American Scientific Research Journal for Engineering, Technology and Sciences, 19(1), 42–52 [in English].
Board. (n.d.). Mentori [Mentors]. Retrieved June 14, 2021, from https://board.business/mentori/?city [in Ukrainian].
Bosovska, M., Bovsh, L., & Antoniuk, I. (2021). Restoranni taktyky: antypandemichnyi keis [Restaurant tactics: anti-pandemic case]. Foreign trade: economics, finance, law, 2, 113–132. https://doi.org/10.31617/zt.knute.2021(115)08 [in Ukrainian].
Bozeman, B., & Feeney, M. K. (2007). Toward a Useful Theory of Mentoring: A Conceptual Analysis and Critique. Administration & Society, 39(6), 719–739. https://doi.org/10.1177/0095399707304119 [in English].
Breakenridge, D. K. (2021). Answers for Ethical Marketers: A Guide to Good Practice in Business Communication. Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003080466 [in English].
Deloitte. (2021). Global Human Capital Trends Report. https://www2.deloitte.com/ua/en/pages/about-deloitte/press-releases/gx-2021-global-human-capital-trends-report.html [in English].
Doroshkevych, K. O., Voronovska, M. M., & Salata, I. Z. (2019). Pidkhody do zabezpechennia mentorynhovoi diialnosti na pidpryiemstvakh [Approaches to providing mentoring activities in enterprises]. The Scientific Bulletin of UNFU, 29(4), 47–49 [in Ukrainian].
Ehmann, B. (2019). Quick Guide Agile Methoden für Personaler: So gelingt der Wandel in die agile Unternehmenskultur. Springer Fachmedien Wiesbaden; Springer Gabler https://doi.org/10.1007/978-3-658-27345-3 [in German].
Golubev, S. (2020, March 13). Mentorstvo – instrument evolyutsii biznesa [Mentoring is a tool for business evolution]. http://surl.li/wtrr [in Russian].
Grossman, F., Bergin, J., & DiGiorgio, R. (Eds.). (2006, Juli 23–28). Teaching Agile – Agile Teaching: Creating a Holistic Learning Environment. In AGILE 2006, Conference proceedings, Minneapolis, MN (Vol. 1, pp. 421–422). https://doi.org/10.1109/AGILE.2006.50 [in English].
Heinzelmann, М. (2020). Das AGILE Managementprojekt. In Der Agile Coach (Pp. 34–44). Carl Hanser Verlag GmbH & Co. https://doi.org/10.3139/9783446459588.005 [in German].
Holovne upravlinnia statystyky u m. Kyievi. (2019). Kilkist sub’iektiv hospodariuvannia za vydamy ekonomichnoi diialnosti u 2019 rotsi [Number of business entities by type of economic activity in 2019]. http://kiev.ukrstat.gov.ua/p.php3?c=3499&lang=1 [in Ukrainian].
Kendall, G. T., & Painchaud, H. (2016). Designing Your Business. Professional Practices for Interior Designers (2nd ed.). Fairchild Books. https://doi.org/10.5040/9781501325588.ch-005 [in English].
Mentor Service. (n.d.). Naydi svoego mentora s Mentor Service [Find your mentor with Mentor Service]. Retrieved June 14, 2021, from https://mentorservice.online/ [in Russian].
Packlick, J. (2007). The Agile Maturity Map A Goal Oriented Approach to Agile Improvement. In AGILE 2007, Conference proceedings, Minneapolis, MN. https://doi.org/0.1109/AGILE.2007.55 [in English].
Platforma efektyvnoho biznesu [Effective business platform]. (n.d.). Retrieved June 14, 2021, from https://sbc.regulation.gov.ua/statistics/restaurant-map [in Ukrainian].
Pokatilo, A. (2014). Mentor masters. Business Strategy Review, 25(4), 74–74. https://doi.org/10.1111/j.1467-8616.2014.01128.x [in English].
PR.CY. (n.d.). Analiz sayta onlayn [Online site analysis]. Retrieved June 14, 2021, from https://pr-cy.ru/analysis/ [in Russian].
Pratsovytyi, M. V., Trebenko, O. O., Shkolnyi, O. V., & Honcharenko, Ya. V. (2019, November 19–20). Pro vvedennia instytutu mentorstva pry pidhotovtsi maibutnikh vchyteliv matematyky za dualnoiu formoiu zdobuttia osvity [About introduction of institute of mentoring at preparation of future teachers of mathematics on a dual form of receiving education]. In Osobystisno oriientovane navchannia matematyky: sohodennia i perspektyvy [Personally oriented teaching of mathematics: present and perspectives], Proceedings of the V All-Ukrainian scientific-practical conference, Poltava, Ukraine (Pp. 60–61). Astraia [in Ukrainian].
Pro-Consulting. (2019). Analiz rynku hromadskoho kharchuvannia Kyieva. 2019 rik [Analysis of the catering market in Kyiv. 2019]. https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-obshestvennogo-pitaniya-kieva-2019-god [in Ukrainian].
ProHotelia. (2020, July 18). 54% zavedeniy proseli po vyruchke po sravneniyu s proshlym iyulem [54% of establishments fell in revenue compared to last July]. prohotelia.com/2020/07/restaurant-research-ua/ [in Russian].
Radchenko, V. (2019). Mentorstvo v systemi pisliadyplomnoi osvity likaria [Mentoring in the system of postgraduate education of a doctor]. Medical Education, 1, 116–120. https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.1.10094 [in Ukrainian].
Siliveystr, V. (2021, January 12). Vtoroy lokdaun snova obrushil oboroty zavedeniy: khuzhe vsekh restoranam i baram [The second lockdown again brought down the turnover of establishments: the worst of all are restaurants and bars]. Poster. https://joinposter.com/post/vtoroy-lockdaun-dlya-restoranov# [in Russian].
Smirnov, S. (2019). Formalnyi mentorynh u profesiinii pidhotovtsi maibutnikh ofitseriv zapasu [Formal mentoring in the training of future reserve officers]. Humanities Science Current Issues, 2(22), 111–115. http://dx.doi.org/10.24919/2308-4863.2/22.166976 [in Ukrainian].
Stepanenko, V. V. (2015). Znachennia mentorstva ta biznes-inkubuvannia dlia stymuliuvannia pidpryiemnytstva [The importance of mentoring and business incubation to stimulate entrepreneurship]. Sustainable development of economy, 3, 246–251 [in Ukrainian].
Zastavniuk, L., & Zavadska, R. (2020). Reversyvne nastavnytstvo yak efektyvnyi upravlinskyi instrument pidvyshchennia kvalifikatsii ta adaptatsii personalu v suchasnykh orhanizatsiiakh [Reverse mento rinf as an effective staff training and adaptation management tool]. Market Infrastructure, 48, 127–130. http://dx.doi.org/10.32843/infrastruct48-25 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Людмила Бовш, Ігор Комарніцький, Оксана Олійник
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.