Менторинг та Agilе: точки дотику в управлінні рестораном

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7468.4.1.2021.234829

Ключові слова:

менторинг, коучинг, ресторан, Agile, клієнтоорієнтованість, онлайн-платформа, пандемія

Анотація

Актуальність. Ескалація пандемії та коливальний локдаун створюють депресивні настрої в ресторанному бізнесі: власники балансують на межі вибору між виживанням та порушенням карантинних умов, персонал – змушений змінювати формати професії. Реалії подальшої невизначеності вимагають трансформації бізнес-середовища ресторану та посилення компетентностей персоналу, підходящих для антикризової протидії. Стратегічний фреймворк потребує ефективних тактичних сесій з огляду на специфіку роботи в умовах локдауну: ресторанний бізнес корегує формати обслуговування і продовжує ефективну комунікацію через системи дистрибуції, дистанціонуючи сервіси, організовуючи адресну доставку клієнтам і продаж на винос ресторанної продукції. Клієнтоорієнтоване управління при цьому набуває нового змісту і гнучких форм, де менторство стає флагманом у дезорієнтованому економічному середовищі.

Тому впровадження менторингу, що кореляційно поєднується з Agile-технологіями управління, є важливою складовою стратегії розвитку ресторанного бізнесу та актуальним об’єктом дослідження.

Мета і методи. Мета дослідження полягає у теоретичному аналізі менторингу та формуванні його референтної моделі, що визначає напрями удосконалення управління рестораном в умовах пандемічних ризиків. Міжпарадигмальний характер об’єктів дослідження зумовлює застосування комплексу загальнонаукових методів, таких як теоретичний аналіз та синтез, моделювання, елімінування, що забезпечило ґрунтовний розгляд компонентів менторингу та Agile-управління бізнес-процесів у ресторані, їх моделювання в єдину систему антикризової протидії локдауну.

Результати. Здійснено емпіричний аналіз дефініцій «менторинг» та «Agile». Сформовано референтну модель менторингу та досліджено її основні компоненти. Розвинуто основні положення Agile-управління в ресторані в умовах коливного локдауну. Розроблено рекомендації щодо компіляції менторингу та Agile-управління в ефективну модель тактичного розвитку ресторану.

Висновки та обговорення. Дослідження показало, що актуалізація менторингу та гнучких методів управління є нагальним науковим завданням, оскільки дозволяє вивчити та науково обґрунтувати рекомендаційний комплекс за їх імплементацією у практичну діяльність суб’єктів господарювання. Подальші дослідження потребують поглиблення з огляду оцінки результативності менторингу та Agile-управління в діяльності ресторанів у постковідний період.

Біографії авторів

Людмила Бовш, Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидатка економічних наук

Ігор Комарніцький, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат культурології

Оксана Олійник, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидатка культурології

Посилання

Andrusiak, I. V. (2018). Mentorstvo yak model partnerstva vuzu ta shkoly [Mentoring as a model of university-school partnership]. https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/21616 [in Ukrainian].

Asuka, E. S., Halari, C. D., & Halari, M. M. (2016). Mentoring in Medicine: A Retrospective Study. American Scientific Research Journal for Engineering, Technology and Sciences, 19(1), 42–52 [in English].

Board. (n.d.). Mentori [Mentors]. Retrieved June 14, 2021, from https://board.business/mentori/?city [in Ukrainian].

Bosovska, M., Bovsh, L., & Antoniuk, I. (2021). Restoranni taktyky: antypandemichnyi keis [Restaurant tactics: anti-pandemic case]. Foreign trade: economics, finance, law, 2, 113–132. https://doi.org/10.31617/zt.knute.2021(115)08 [in Ukrainian].

Bozeman, B., & Feeney, M. K. (2007). Toward a Useful Theory of Mentoring: A Conceptual Analysis and Critique. Administration & Society, 39(6), 719–739. https://doi.org/10.1177/0095399707304119 [in English].

Breakenridge, D. K. (2021). Answers for Ethical Marketers: A Guide to Good Practice in Business Communication. Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003080466 [in English].

Deloitte. (2021). Global Human Capital Trends Report. https://www2.deloitte.com/ua/en/pages/about-deloitte/press-releases/gx-2021-global-human-capital-trends-report.html [in English].

Doroshkevych, K. O., Voronovska, M. M., & Salata, I. Z. (2019). Pidkhody do zabezpechennia mentorynhovoi diialnosti na pidpryiemstvakh [Approaches to providing mentoring activities in enterprises]. The Scientific Bulletin of UNFU, 29(4), 47–49 [in Ukrainian].

Ehmann, B. (2019). Quick Guide Agile Methoden für Personaler: So gelingt der Wandel in die agile Unternehmenskultur. Springer Fachmedien Wiesbaden; Springer Gabler https://doi.org/10.1007/978-3-658-27345-3 [in German].

Golubev, S. (2020, March 13). Mentorstvo – instrument evolyutsii biznesa [Mentoring is a tool for business evolution]. http://surl.li/wtrr [in Russian].

Grossman, F., Bergin, J., & DiGiorgio, R. (Eds.). (2006, Juli 23–28). Teaching Agile – Agile Teaching: Creating a Holistic Learning Environment. In AGILE 2006, Conference proceedings, Minneapolis, MN (Vol. 1, pp. 421–422). https://doi.org/10.1109/AGILE.2006.50 [in English].

Heinzelmann, М. (2020). Das AGILE Managementprojekt. In Der Agile Coach (Pp. 34–44). Carl Hanser Verlag GmbH & Co. https://doi.org/10.3139/9783446459588.005 [in German].

Holovne upravlinnia statystyky u m. Kyievi. (2019). Kilkist sub’iektiv hospodariuvannia za vydamy ekonomichnoi diialnosti u 2019 rotsi [Number of business entities by type of economic activity in 2019]. http://kiev.ukrstat.gov.ua/p.php3?c=3499&lang=1 [in Ukrainian].

Kendall, G. T., & Painchaud, H. (2016). Designing Your Business. Professional Practices for Interior Designers (2nd ed.). Fairchild Books. https://doi.org/10.5040/9781501325588.ch-005 [in English].

Mentor Service. (n.d.). Naydi svoego mentora s Mentor Service [Find your mentor with Mentor Service]. Retrieved June 14, 2021, from https://mentorservice.online/ [in Russian].

Packlick, J. (2007). The Agile Maturity Map A Goal Oriented Approach to Agile Improvement. In AGILE 2007, Conference proceedings, Minneapolis, MN. https://doi.org/0.1109/AGILE.2007.55 [in English].

Platforma efektyvnoho biznesu [Effective business platform]. (n.d.). Retrieved June 14, 2021, from https://sbc.regulation.gov.ua/statistics/restaurant-map [in Ukrainian].

Pokatilo, A. (2014). Mentor masters. Business Strategy Review, 25(4), 74–74. https://doi.org/10.1111/j.1467-8616.2014.01128.x [in English].

PR.CY. (n.d.). Analiz sayta onlayn [Online site analysis]. Retrieved June 14, 2021, from https://pr-cy.ru/analysis/ [in Russian].

Pratsovytyi, M. V., Trebenko, O. O., Shkolnyi, O. V., & Honcharenko, Ya. V. (2019, November 19–20). Pro vvedennia instytutu mentorstva pry pidhotovtsi maibutnikh vchyteliv matematyky za dualnoiu formoiu zdobuttia osvity [About introduction of institute of mentoring at preparation of future teachers of mathematics on a dual form of receiving education]. In Osobystisno oriientovane navchannia matematyky: sohodennia i perspektyvy [Personally oriented teaching of mathematics: present and perspectives], Proceedings of the V All-Ukrainian scientific-practical conference, Poltava, Ukraine (Pp. 60–61). Astraia [in Ukrainian].

Pro-Consulting. (2019). Analiz rynku hromadskoho kharchuvannia Kyieva. 2019 rik [Analysis of the catering market in Kyiv. 2019]. https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-obshestvennogo-pitaniya-kieva-2019-god [in Ukrainian].

ProHotelia. (2020, July 18). 54% zavedeniy proseli po vyruchke po sravneniyu s proshlym iyulem [54% of establishments fell in revenue compared to last July]. prohotelia.com/2020/07/restaurant-research-ua/ [in Russian].

Radchenko, V. (2019). Mentorstvo v systemi pisliadyplomnoi osvity likaria [Mentoring in the system of postgraduate education of a doctor]. Medical Education, 1, 116–120. https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.1.10094 [in Ukrainian].

Siliveystr, V. (2021, January 12). Vtoroy lokdaun snova obrushil oboroty zavedeniy: khuzhe vsekh restoranam i baram [The second lockdown again brought down the turnover of establishments: the worst of all are restaurants and bars]. Poster. https://joinposter.com/post/vtoroy-lockdaun-dlya-restoranov# [in Russian].

Smirnov, S. (2019). Formalnyi mentorynh u profesiinii pidhotovtsi maibutnikh ofitseriv zapasu [Formal mentoring in the training of future reserve officers]. Humanities Science Current Issues, 2(22), 111–115. http://dx.doi.org/10.24919/2308-4863.2/22.166976 [in Ukrainian].

Stepanenko, V. V. (2015). Znachennia mentorstva ta biznes-inkubuvannia dlia stymuliuvannia pidpryiemnytstva [The importance of mentoring and business incubation to stimulate entrepreneurship]. Sustainable development of economy, 3, 246–251 [in Ukrainian].

Zastavniuk, L., & Zavadska, R. (2020). Reversyvne nastavnytstvo yak efektyvnyi upravlinskyi instrument pidvyshchennia kvalifikatsii ta adaptatsii personalu v suchasnykh orhanizatsiiakh [Reverse mento rinf as an effective staff training and adaptation management tool]. Market Infrastructure, 48, 127–130. http://dx.doi.org/10.32843/infrastruct48-25 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-22

Як цитувати

Бовш, Л., Комарніцький, І., & Олійник, О. (2021). Менторинг та Agilе: точки дотику в управлінні рестораном. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 4(1), 39–53. https://doi.org/10.31866/2616-7468.4.1.2021.234829

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ